Четирима души са задържани за търговия с органи, научи По

...
Четирима души са задържани за търговия с органи, научи По
Коментари Харесай

Донор, купувач и двама търговци на бъбрек хванати на „Капитан Андреево“

Четирима души са арестувани за търговия с органи, научи " По света и у нас ". Те са задържани на граничен пункт " Капитан Андрево " на път към Турция. Там е трябвало да продадат бъбрек за донорство, заяви Българска национална телевизия. Антимафиотите от ГДБОП и Специализираната прокуратура проверяват проведена незаконна група за трафик на хора за продажба на органи.

Задържаните са донор, реципиент, който е трябвало да получи бъбрек и двама души уредници - мъж и жена. Донорите са били най-вече обществено слаби. Организаторите са набирали реципиентите като са обикаляли центровете за хемодиализа. В този случай са намерили донор от ромска махала в София, който са уговорили да подари бъбрека си на реципиент, който се нуждае от този орган. Пътували са с тази двойка няколко пъти до Турция, където са направени нужните проучванията.

Всичките медицински документи на реципиента и донора са били по този начин фалшифицирани, че да се потвърди родство от необятен кръг сред двамата. Причината - в Турция живи донори на бъбрек могат да бъдат необятен кръг родственици на нуждаещите се, до момента в който у нас живи донори на бъбрек мога да бъдат единствено директни родственици - брат, сестра, наследник, щерка, майка и татко.

Другата разлика е, че в Турция е позволено и така нататък кръстосано донорство, т.е. в случай че няма съгласуемост сред донора и реципиента - родственици, е допустимо бъбрекът на съгласния да подари орган да бъде даден на различен нуждаещ се, с който има съгласуемост, надлежно близкият реципиент да получи бъбрек от различен съчетаем донор.

Разследващите откриват дали двамата арестувани на граничния пункт " Капитан Адреево " донор и реципиент са имали съгласуемост или са целели да се възползват от опцията за кръстосано донорство. С фалшифицираните документи сигурно са доказвали пред турската клиника родство, с цел да имат право за даряването на бъбрек от жив донор.

Според информацията, която имаме, цената на бъбрек на черно по разследваната скица е към 60 хиляди евро. Едва 10 хиляди евро отиват в индивида, който си продава бъбрека. Около 25 хиляди евро коства самата интервенция в клиниката и грижите, както за донора, по този начин и за реципиента. Около 5 евро са другите непредвидени разноски. 20 хиляди евро взимат уредниците на тази скица.

У нас сега нуждаещите се от бъбречна трасплантация са 1028. През тази година са направени едвам 22 бъбречни трасплантации, като единствено 8 са от жив донор, а останалите 14 са от трупни донори.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР