Четирима души са привлечени като обвиняеми по досъдебното производство за

...
Четирима души са привлечени като обвиняеми по досъдебното производство за
Коментари Харесай

НА ЖИВО: Четирима са обвинени по казуса Nexo, свидетели по разследването са поискали защита

Четирима души са привлечени като обвинени по досъдебното произвеждане за активността на криптобанката Nexo. Това съобщи ръководителят на Националната следствена работа Борислав Сарафов.

Те са упрекнати в управление и присъединяване в проведена незаконна група, основана с користна цел да прави съгласувани в страната и в чужбина закононарушения – пране на пари, данъчни закононарушения, компютърни измами и банкова активност без лиценз. Предвидените санкции по тези обвинявания са за отнемане от независимост над 3 години.

Групата е почнала активността си при започване на 2018 година и я е ризвивала на територията на България, Англия, Северна Ирландия, Швейцария и Кайманови острови.

На двама от обвинените е наложена мярка " парична гаранция " - надлежно по 1 и 2 млн. лева Другите двама се търсят. Няма публични данни те да са напускали страната.

На всички обвинени е наложена възбрана за овакантяване на страна.

" Има данни, че тези лица разполагат с извънредно огромни финансови благоприятни условия. Имат скъпи парцели в Дубай, Карибските острови, Бахамите и имат яхти. В един от претърсените домове са открити и конфискувани 35 картини на скъпи художници като Салвадор Дали, Пикасо и Матис , които ще бъдат предадени на Националната художествена изложба ", съобщи представителят на основния прокурор Сийка Милева.

При акцията през вчерашния ден са конфискувани са голям брой магнитни носители на информация, които сега са обект на оглед. Претърсени са 17 обекта – офиси и жилищни домове.

Разпитани са 20 души. Някои от тях – анонимно. Някои от разпитаните очевидци са изразили опасения за своята сигурност и ще бъдат включени в програмата за отбрана на очевидци , уточни още Сарафов.

Установено е, че част от транзакциите са били насочвани към Мохамед Махмуд Айеш , апетитен от Израел за терорист към палестинска терористична формация, сподели Светослав Василев, шеф на отдел " Киберпрестъпления " в Национална следствена служба.

Случаят с Nexo е неповторим в международен мащаб и онагледява новите типове провокации, пред които е изправена системата на сигурността. Това съобщи основният прокурор Иван Гешев. Гешев дефинира акцията против Nexo като образец за положително съдействие с европейските и евроалантическите сътрудници.

По случая се работи от месеци насам от ДАНС, прокуратурата и Национална следствена служба. Вероятно ще се наложи експертна помощ.

" Такова действие, подобен мащаб следствие, не може да се организира единствено. Но доверието, което е построила българската прокуратура е такова, че ние поехме тежката роля да бъдем авангарда против тези причинители на сходни дейния. Ясно осъзнаваме против какъв огромен финансов и интелектуален запас сме изправени ", уточни шефът на Национална следствена служба Борислав Сарафов.

В Националната следствена работа се организира конференция по отношение на следствието на криптобанката Nexo.

В нея вземат участие основният прокурор Иван Гешев, шефът на Националната следствена работа и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов, представителят на основния прокурор Сийка Милева и Светослав Василев, шеф на отдел " Киберпрестъпления " в Национална следствена служба, шефът на Дирекция " Финансова сигурност в ДАНС, Недялко Петков и Ивайло Новаков от същата дирекция на ДАНС.

Гледайте онлайн тук или на




Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР