Четирима души са арестувани след претърсванията в президентството тази сутрин.

...
Четирима души са арестувани след претърсванията в президентството тази сутрин.
Коментари Харесай

Четирима задържани след акцията днес, Гешев с интересен коментар

 Четирима души са задържани след претърсванията в президентството тази заран. Това излиза наяве от прессъобщенията на Прокуратурата и на Военно-окръжната прокуратура.

В ареста са двама съветници на президента, посочени единствено с буквите им - П.У. и И.М., някогашен чиновник на Държавна организация " Разузнаване " - М.К., както и предприемач с буквите П.Б.

Става въпрос за съветника на президента - Пламен Узунов, секретаря - Илия Милушев, както и бизнесмена Пламен Бобоков. 

От пресцентъра на Прокуратурата оповестяват, че след  получено  позволение на арбитър от Специализирания углавен съд, се правят претърсвания и изземвания на два адреса в София и Пловдив.

В  София се претърсва в кабинета на секретаря по правни въпроси и антикорупция на президента. Изземват се документи и бумаги, както и компютърни конфигурации.

Две лица - П.Б. и П. У., са арестувани за период до 24 часа по Закона за Министерство на вътрешните работи, оповестяват още от Прокуратура на Република България.

Разследването е за незаконен сговор за осъществяване на длъжностни закононарушения и търговия с въздействие. Предстои  наблюдаващите  прокурори  да  направят  анализ  на  събраните доказателства  и  преценят дали същите са достатъчно за предявяване на обвинение на  конкретни  лица.

От Военно-окръжната прокуратура оповестяват, че военни следователи и прокурори, след позволения на арбитър от Софийския боен съд, правят претърсвания и изземвания на три адреса в София. Действията по следствието се правят по досъдебно произвеждане за оповестяване на държавна загадка.

Специализираната прокуратура прави дейности по следствие в кабинета на секретар на президента.

Първоначално И.М. е разпитан като очевидец. След осъществена компютърно-техническа експертиза на конфискуван от него телефон, се открива, че в апаратът има информация, касаеща Държавна организация " Технически интервенции ". Доброволно е предал четири документа, които са били нерегламентирано изнесени от Държавна организация " Разузнаване ". Според Агенцията документите съдържат информация, представляваща държавна загадка. Обяснил е, че е намерил документите в служебната си каса в кабинета на постройката на Администрация на президента. Това е наложило осъществяването на дейности по следствията и в постройката на президентската администрация.

Предстои наблюдаващите прокурори да извършат преценка дали ще бъдат предявявани обвинявания и взети ограничения за неотклонение на арестуваните. По досъдебното произвеждане има и още две лица /П.В. и А.З./, привлечени в качеството им на обвинени, по отношение на които са взети ограничения за неотклонение " домакински арест ".

По-рано стана ясно, че на двама висши чиновници на администрацията на президента е лишен достъпът до квалифицирана информация. По непотвърдена информация става въпрос за съветника на президента - Пламен Узунов, както и за секретаря Илия Милушев. 

От президентството пък обявиха, че Прокуратурата дълги повече информация на обществото за претърсванията.

" Действията са по две обособени досъдебни производства. Едното е на Военно-окръжната прокуратура, а другото е дело, с което всички са осведомени – касае незаконно съдружие за търговия с въздействие ", изясни още сутринта главният прокурор Иван Гешев от Габрово. 

" По едно от делата на Военно-окръжната прокуратура, консултант на президента дава непринудено материали с гриф по Закона за отбрана на квалифицираната информация и твърди, че си ги е намерил в касата. Логично е проверяващите да видят какво има още в тази каса ", сподели Гешев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР