Четирима души получиха шанс за живот след донорска ситуация, реализирана

...
Четирима души получиха шанс за живот след донорска ситуация, реализирана
Коментари Харесай

Четирима души получиха шанс за живот след донорска ситуация

Четирима души получиха късмет за живот след донорска обстановка, осъществена от екип на най-голямата незабавна болница у нас " Пирогов ". Близките на 32-годишен мъж, изпаднал в мозъчна гибел, взимат тежкото, само че благородно решение да оказват помощ на чакащи в листата за трансплантации у нас. С дарените сърце, бъбреци и черен дроб, през днешния ден четиримата реципиенти гледат с признателност и вяра към утрешния ден.

Светослав Йорданов: " Официално, като се знаеше какъв ми е казусът, живях 5 години и от време на време някой ме погребваше. "

Докато едно позвъняване не трансформира живота му изцяло. Чернодробната трансплантация, направена от проф. Такоров и екипа на ВМА, продължава повече от 6 часа.

" Без нея въпросният пациент надали щеше да преживее до края на годината. В следоперативния интервал първите дни главно се преобладават от риск от кървене или тромбоза на артерията. В по-късния интервал преобладават затрудненията, свързани със жлъчните пътища. Тези пациенти изцяло се оправдават в обществото и те могат да действат като естествени хора ", изясни проф. Ивелин Такоров, шеф на първа хирургия във ВМА.



- Нещо болки, проблеми?

- Нямам никакви болки.

- Добре. Ходиш, движиш се?

- Да.

- Чувстваш се добре, доста добре.

Преди да стигне до този миг обаче Иван прекарва на хемодиализа близо 8 години - три пъти седмично по четири часа.

Иван Иванчев: " Отпаднал се усещах, изтощен, най-много кръвното доста подвигах, гадене по някой път, тежко, доста тежко. "

За благополучие, изненадващо позвъняване и утвърждение за бъбречна трансплантация затварят страницата на този интервал от неговия живот.

- Не можеш да го осъзнаеш какво ти се случва.

- И в този момент гледаш напред към сбъдване на фантазиите?

- Да, на фантазиите. Имам фантазии отсега нататък за семейство, за деца и да се усещам по-добре.

" За 12 дни направихме 4 трансплантации от двама донори от " Пирогов ". Надяваме се тази наклонност за увеличение на донорите да продължава, с цел да може да има повече хора, които да стигат до незабавни трансплантации. Това в действителност е победа над гибелта ", сподели доктор Катина Стойчева, уролог в УМБАЛ " Лозенец ".



" Да окажеш помощ е обикновено човешко нещо, обаче когато ти си си изгубил и то най-близкото ти нещо и в този миг тези хора намерят сили и кажат да, желая да оказа помощ, това е свръхчовешко ", сподели доктор Христо Христов, координатор на донорската обстановка в УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “.

Да направиш положително, когато сърцето ти плаче от тъга. Защото знаеш, че с помощта на решението, което взимаш през днешния ден, няколко души виждат смисъл в утрешния ден.

Светослав Йорданов: " Сега каквото и да кажа ще бъде доста малко. Тези хора, просто ми би трябвало малко време да поукрепна и желая да се срещна с тях. Те взеха решение ориста на доста хора. "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР