Четирима български граждани се намират в кубински затвор от една

...
Четирима български граждани се намират в кубински затвор от една
Коментари Харесай

От една година четирима българи са в кубински затвор без присъди


Четирима български жители се намират в кубински затвор от една година. Това показва в писмен отговор вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева до депутата от "БСП за България" Таско Ерменков. За момента, обаче, информация за задържането на нашите сънародници не е била оповестявана. Разследването, по което българите са задържани, е за подправяне на търговски и банкови документи, а също и за кражба с щурм.

На 16 декември 2016 година в Хавана, при взаимна акция на Интерпол и кубинската Териториална дирекция за следствия към Отдела за престъпни следствия и интервенции, са арестувани Николай Борисов Райков и още трима български жители, чиито имена от Министерството на външните работи (МВнР) не оповестяват. От 20 декември предходната година четиримата българи са с взета мярка за неотклонение "задържане под стража", а от 3 февруари 2017 година се намират в пандиза "La Condesa", оповестява "Правен свят"...

В края на ноември българското посолство в Хавана е било осведомено от Външното министерство на Куба, че досъдебното произвеждане против четиримата ни сънародници е завършило още на 19 април 2017 година и досието е изпратено на прокуратурата, като се чака да бъде планувана дата за правосъдния развой. "Според кубинското законодателство и съответно Закона за правосъдното произвеждане няма период, в който след привършване на досъдебното произвеждане прокуратурата да внесе обвинителния акт в съда", написа външният министър Екатерина Захариева. Тя прецизира, че всеки месец български дипломати посещават пандиза за среща със арестуваните българи, купуват им храна, медикаменти, телефонни карти, предават им импортирани от техните близки в касата на Министерство на външните работи парични средства, поддържа се и непрекъснат контакт с юристите, наети от фамилията на Николай Райков за неговата отбрана.

Става ясно още, че българите се намират в тежки условия, тъй като българското посолство е предписание действия пред затворническите управляващи за обезпечаването на здравна помощ, разбърквания на спалното помещение и други дейности за възстановяване на изискванията на живот на арестуваните.

От въпроса на депутата Таско Ерменков се схваща, че при задържането в Николай Райков е открита сумата от 40 000 евро и негови персонални средства. Според фамилията на Райков, следствието против него протича преднамерено. Според околните, следователите Каудрададо и Валдеспино даже прибегнали до сериозна операция на доказателства, като е изработен опит Райков да бъде обвързван с жители на Румъния. "За тази цел проверяващите са изготвили графологична експертиза, чието умозаключение е, че Николай Райков е създател и е надписал със собствен почерк подправени кредитни карти, с които тези лица са теглили суми от банкомати в Куба", написа депутатът Таско Ерменков. Според роднините на арестувания, кубинската експертиза не е показана на Райков. Междувременно фамилията е употребило материалите, послужили като мостри за изработката на графологична експертиза в Хавана, с цел да изготвят две различни експертизи във Виена и в София. Лицензирани специалисти графолози в Австрия и в България заключават, че посочените мостри не са направени от българина. По всяка евентуално, обаче, експертизите, направени отвън Куба, няма да бъдат взети под внимание, защото съгласно локалното законодателство, "доказателства, направени въз основа на несъобразени с локалния закон процедури, не могат да бъдат представяни, нито ще бъдат признати от съда".

В опит да обезпечат отбрана на Райков, неговите родственици са изпратили на юристите му в Хавана документи за законния генезис на средствата, открити у българина при неговото задържане. В тази връзка, вицепремиерът и външен министър дава отговор, че всички документи за отбраната на българите са заверени от Министерство на външните работи на Куба и са готови за показване в съда в най-подходящия за това миг, визиран в Закона за правосъдното произвеждане на Куба, който е времето сред внасянето от прокуратурата на обвинителен акт в съда и насрочването на делото, което не може да бъде по-малко от пет дни.

Във връзка с отхвърли на кубинските управляващи да дават заключението от тяхната графологична експертиза, юристите са уверили българските дипломати в Хавана, че това е по този начин, тъй като към момента не е настъпило плануваното от локалния закон време за това. Ако Райков изрази противоречие с резултатите, графологичната експертиза може да бъде оспорена в съда и да бъде поискано възлагането на нова.

Тъй като писменият въпрос на народния представител до министъра на външните работи визира само името на Николай Райков, самоличността на останалите трима българи към този момент не е известна. От писмената преписка сред Ерменков и Захариева не се схваща по кое време българите са влезнали в Куба и по какъв мотив.

Изгледите за скорошно решение на ориста на четиримата българи, които скоро навършват тъкмо година от ареста си, към този момент наподобяват минимални. Ако се съди по информацията, оповестена под формата на съвет за пътуващите до Куба на уеб страницата на българското външно министерство, която гласи: "Съдебните процедури и полицейското следствие са мудни и продължителни. Според кубинската правосъдна система, обвинявания не се повдигат до привършване на полицейското следствие и отговорното лице може да бъде арестувано през целия интервал на разследване". /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР