Четирима български доброволци получиха награда, учредена за пръв път тази

...
Четирима български доброволци получиха награда, учредена за пръв път тази
Коментари Харесай

Техният пример да бъде поощрен. Четирима доброволци получиха награда за помощта си за украински бежанци

Четирима български доброволци получиха премия, учредена за пръв път тази година под егидата на президента Петър Стоянов (1997-2002). Отличието се присъжда за помощ, оказана на украински жители, потърпевши от съветската инвазия. То е за проявена гражданска героизъм и човешка добрина.

Отличените са Олена Коцева, ръководител на Сдружението на украинските организации в България " ", Никола Рахнев, създател на " Гората.БГ ", издателят Манол Пейков и фоторепортерът Тихомира Методиева.

След започването на войната в Украйна през февруари България осъди дейностите на Русия и се причисли към останалите страни в Европейския съюз (ЕС), които постановиха наказания на страната окупатор. Българското държавно управление изпрати филантропична помощ на Украйна, само че отхвърли да даде оръжие.

На церемонията в петък Стоянов връчи огромната премия за повсеместен принос на Олена Коцева, ръководител на " Мати Украйна ". Сдружението набира пари за Украйна и оказва помощ на всички украинци в България да намерят жилище, работа и да се открият.

" Хората, които помагаха и оказват помощ на украинците, нямат никаква потребност от тези награди, само че ние като общество имаме потребност техният образец да бъде насърчен ", сподели президентът на България сред 1997 и 2002 година

Другите три награди – за „ Бизнес организация “, „ Личност “ и „ Неформално съдружие “, бяха връчени от украинки от Буча и Киев.

Наградата в категория „ Бизнес организация “ получи. От началото на войната той съумява да изпрати голямо количество филантропична помощ за Украйна. Освен това превежда публикации от украински и съветски медии, които дават информация за войната.

Наградата в категория „ Личност “ беше връчена на Тихомира Методиева за помощта, която тя оказва на украинските жители. Тя човек, който провежда и подкрепя редица начинания постоянно, когато има потребност.

В категория „ Неформално съдружие “ беше награден от Гората.БГ за своята самодейност " Прегръдки от България ". Още при започване на войната той трансформира собствен парцел в Перник в център за настаняване, където сега живеят 40 дами и деца от Украйна.

Наградата за гражданска героизъм и човешка добрина в помощ на украинския народ е учредена през лятото на 2022 година В организацията вземат участие президентът Петър Стоянов (1997-2002 г.) учени, писатели и публицисти. Сред тях са писателките Теодора Димова и Здравка Евтимова, политологът доцент Огнян Минчев, журналистът Владимир Йончев и други Към организационния комитет за премията се включват Нов български университет, Софийският университет " Св. Климент Охридски " и българският ПЕН клуб.

От началото на войната до момента в България са влезнали над 620 хиляди украинци. В страната обаче са останали едвам 80 хиляди души. Повечето от тях са майки с деца.

Помощта за украинските бежанци провокира разногласия измежду българското общество по-рано през годината. Част от хората подлагаха на критика парите, които бяха отпуснати (40 лв. дневно на човек), макар че те идваха от Европейски Съюз.

Първоначално бежанците бяха настанявани в хотели по българското Черноморие. С началото на летния сезон държавното управление заяви, че те ще би трябвало да бъдат преместени във ведомствени бази и почивни станции. Тогава забележителна част от тях взеха решение да се върнат в Украйна.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР