Четирима българи фигурират в официалните ранглисти, определящите в момента щангистите

...
Четирима българи фигурират в официалните ранглисти, определящите в момента щангистите
Коментари Харесай

Четирима български щангисти са в зоната на олимпийските квоти за Токио

Четирима българи попадат в формалните класации, определящите сега щангистите с късмет за продобиване на олимпийски квоти за игрите в Токио. Както е известно, квалификациите бяха прекратени заради международната пандемия и ще продължат най-рано през юни. Това осуети провеждането на континенталните шампионати и на международния шампионат за младежи в Букурещ, след които трябваше да се станат известни крайните подредби в ранглистите на обособените категории.

Първите осем в тях получават визи за Токио, а останалите 6 олимпийски квоти в обособените дивизии ще се дефинират по следния метод: по една от всеки континент плюс една уайлдкард, която най-вероятно ще бъде предоставена на домакините. Така в Токио ще вземат участие по 14 щангисти в категория.

Каква обаче е обстановката с българите сега, преди възможното подновяването на квалификациите през юни? Както е известно, този път квотите са поименни и страната ни има право на най-много две при мъжете и две при дамите.

При дамите нямаме късмет за присъединяване, само че при мъжете четирима са сложени в ранглистите с късмет да завоюват олимпийски визи. От тях "най-близо " до олимпиадата е Божидар Андреев. Европейският първенец е подложен на второ място в групата на международните визи в кат. 73 кг, незабавно след водача Жийон Ши от Китай. Големи шансове за втората българска квота имат Стилян Гроздев и Христо Христов, които сега заемат континенталните визи надлежно в кат. 61 кг и в кат. 109 кг, само че преди провеждането на европейското в Москва при започване на юни. Четвъртият българин с място в ранглистите и с късмет за Токио е Юндер Бейтула, който обаче е първа запаса в Европа и ще би трябвало да измести от континенталната квота Андрес Едуардо Мата Перес. Испанецът има сега 3641 т., а Юндер е с 3605 т., оповестяват уеб сайтът и фейсбук страниците на БФВТ.

Ето детайлности за всички български щангисти, които към момента са с късмет за двете български олимпийски квоти. - Стилян Гроздев заема сега европейската квота в кат. 61 кг с 3124 т, най-близо след него е турчинът Фердъ Хердал с 2840 т. Стилян има късмет и за международна квота, защото е първи под чертата, на девето място с закъснение от единствено 100 т. след осмия Хенадз Лапцев от Беларус

- Божидар Андреев заема сега втората от осемте международни квоти в кат. 73 кг с 4173 т., на 885 т. след китаеца Ши. Последният със международна квота изостава с над 600 т. от Божидар. Само знамение може да попречи на Андреев да взе участие в Токио, защото даже и да се случи нещо със международната му квота, с точките си той е безспорен водач за европейската. - Юндер Бейтула е единствено на 85 точки от международна квота в кат. 81 кг, защото осмият - Нико Мюлер от Германия, има 3690 т., а българинът е с 3605 т. Юндер обаче има късмет и за евроквотата, тъй като испанецът Перес е единствено на незначителните 36 т. пред него.

- С огромни шансове за олимпиадата в Токио е и младежът Христо Христов. Със своите 3352 т. европейският първенец при 20-годишните е водач за европейската квота и единствено на 6 т. от осмото място за международните визи, което сега се заема от южнокорееца Кисам Жеон. Христо е олимпийски вицешампион от младежките игри в Буенос Айрес 2018.

Двамата българските участници на олимпиадата в Токио ще се дефинират както от спечелилите квоти след края на всички квалификации, по този начин и от моментната форма на възможните ни четирима с право да се появят на подиума в японската столица, прецизират от федерацията.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР