Четирилистна църква откриха археолозите по време на разкопки в най-големия

...
Четирилистна църква откриха археолозите по време на разкопки в най-големия
Коментари Харесай

Антична находка: Четирилистна църква откриха археолози в Добруджа

Четирилистна черква откриха археолозите по време на разкопки в най-големия древен град в Добруджа - Залдапа. Според експертите в раннохристиянския свят има не повече от 7-8 такива църкви.

Активното изследване на крепостта стартира през 2014 година. Досега са открити шест църкви, само че за първи път археолозите намират такава, която е градена като четирилистна детелина.

Снимка: btvnovinite.bg

" На север от Стара планина такава черква, подобен елегантен проект до момента не е откривана. В Южна България имаме две сходни църкви-забележителната Червена черква до Перущица и една дребна четириконхална черква в региона на Стара Загора. Досега платформа на епископска катедра напълно непокътната не е откривана ", изяснява проф. Георги Атанасов - теоретичен началник на разкопките.

След като беше открита епископската базилика, археолозите очаквали, че това е кръщелното. И били сюрпризирани, когато попаднали на непокътнатия амвон.

Снимка: btvnovinite.bg

" Открихме тази платформа на амвона, която е съвършено непокътнато, даже не е чукната в ъглите, също доста необичаен случай. Великолепен импорт, Константинополско произвеждане, непосредствено от императорските ателиета. Любопитно е, че на място нещо не им е достигало и са си измайсторявали нещо локално, не изключително добре нагласено. Т.е. тук е имало каменоделци положителни, които са имитирали вносни екземпляри ", отбелязва и доцент Албена Миланова - център за славяновизентийски изследвания в СУ.

Снимка: btvnovinite.bg

В екипа, който работи на терен е и проф. Елио Хобдари от университета в Тирана. Той, дружно с доцент Миланова ще създадат възстановка на целия храм.

Разкопките ще продължат и идната година, стига да се откри финансиране за тях.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР