Четирикратният победител в Тур дьо Франс Крис Фрум говори пред

...
Четирикратният победител в Тур дьо Франс Крис Фрум говори пред
Коментари Харесай

Фрум: Чист съм, знам правилата и не съм ги нарушил!


Четирикратният победител в Тур дьо Франс Крис Фрум приказва пред BBC часове, откакто беше оповестена новината, че в негова допинг проба от тазгодишното издание на Вуелтата е намерено нараснало наличие на веществото салбутамол, което се употребява от астматиците.

То не влиза в листата със неразрешени препарати, само че допустимото количество е 1000 нанограма на милилитър, до момента в който Фрум е превишил два пъти тази норма. Подобни случаи е имало към този момент в историята на колоезденето, като и в двата състезателите с превишени правила са получавали санкции. Едно от обясненията за нараснало наличие при идентична приложимост е дехидратацията, а тя е доста огромна при колоездачите изключително в тежките планински стадии.

“Знам разпоредбите и не съм направил нищо неправилно ”, сподели 32-годишният британец от Майорка, където той и отборът му Скай са на подготовка.

“Разбирам също и какъв удар е това за хората и колоезденето, което има много мрачна популярност на спорт, доминиран от използването на допинг. През цялата си кариерата съм се борил за чистотата на спорта и съм се пробва да се промени това мнение. Важно е да се подчертае, че това не е позитивен допинг тест. Аз употребявам този препарат от 10 години. Знам границите и в никакъв случай не съм ги превишавал ”, разяснява Фрум.

За използването на това вещество не се изисква по този начин нареченото лечебно изключение за приложимост (TUE), въпреки и съветските хакери от Fancy Bears да твърдяха, че Фрум е един от елитните спортисти, които разполагат с такова. Ключова при използването му е точно дозата, която Фрум е превишил. Нещо повече - по-рано през годината британецът сподели, че е отказал такова преди Тур дьо Франс 2015, с цел да не се хвърля и сянка на подозрение върху представянето му.

Със сигурност оповестените резултати са удар върху репутацията на Фрум, тима на Скай, както и на колоезденето като цяло, разяснява BBC.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР