Четиригодишното партньорство на производителите и износителите на петрол, обединени в

...
Четиригодишното партньорство на производителите и износителите на петрол, обединени в
Коментари Харесай

Проклятието на картела

Четиригодишното партньорство на производителите и експортьорите на нефт, обединени в ОПЕК+, завърши с гръм и тропот. Поне към този момент. Само за два дни цените на петрола се сринаха с над 35%, откакто Саудитска Арабия и Русия не се схванаха да свият производството и в жанр съветска рулетка си оповестиха " война ". А резултатът отекна по тържищата.

Пазарът на нефт е един от най-нелогичните и непазарни в света. От едната му страна са огромните страни производители, които диктуват на картелен принцип производството, по тържищата пък спекуланти придвижват тези решения в цените на суровината. От другата страна е чисто пазарното търсене, което се преценява с тях.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В същото време критици на ОПЕК - пазарните стопански системи и страни, които са отвън него, мълчешком поддържат картела. Приходите и облагите на нефтените им компании са подвластни от цените на тържищата. Шистовият рандеман в Съединени американски щати също се преценява с тях - и колкото по-високи са те, толкоз по-високи са маржовете им.

Решението на Рияд да отстрани квотите на производството действително суспендира ОПЕК и търговията минава на пазарен принцип. Картелната политика е създавала проблеми през годините нееднократно. В бъдеще ограниченията против климатичните промени, навлизането на електрическите автомобили и развиването на споделената стопанска система ще понижават от ден на ден смисъла на петрола. А тези дни коронавирусът сподели, че в картела нямат консенсус за реакция при форсмажорни събития. Като сложим и егото на водачите на страните членки и геополитическите им съперничества, се забърква рисков коктейл.

Това ще покачва рисковете от разтърсвания на пазарите в бъдеще. И които, уви, ще се вземат решение все по-трудно с непазарни съглашения и механизми. Проклятието на картела обаче ще продължи да тегне над всички.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР