Четиригодишна програма за ремонт на пътищата, три тунела - на

...
Четиригодишна програма за ремонт на пътищата, три тунела - на
Коментари Харесай

Три тунела са приоритетни за МРРБ

Четиригодишна стратегия за ремонт на пътищата, три тунела - на Петрохан, Шипка и по протежението на автомагистрала Черно море, завършек на инхаус процедурите и минаване единствено към публични поръчки, основаване на Фонд за районно развиване, където общините да аплайват с планове, чиста вода за пиянство без детайли от Менделеевата таблица. Това са единствено някои от целите на министъра на районното развиване Гроздан Караджов, който показа и екипа си, оповестяват от Dir.bg.

" 2918 км пътища и уреди са планувани за ремонт през 2022 година Към тях има и 163 км автомагистрали. Това са над 3000 км пътища. Общо 2,8 млрд лева е сумата за оправяне на пътната мрежа в България ", заключи министър Караджов.

Изготвя се и лист с пътищата за ремонт през годината, който ще бъде качен на уеб страницата на Министерство на регионалното развитие след седмица, с цел да всеки жител ще може да види дали неговият път е плануван за ремонт, заяви Караджов.

Започва и инспекция на всички контракти за настоящи поправки и поддръжка на пътищата. Тепърва всичко ще се случва посредством възлагане на публични поръчки, дадоха обещание от Министерство на регионалното развитие.

Министърът повтори, че взаимно с АПИ се работи за узаконяването на всички прави на автомагистралите, по които се работи, както и рехабилитацията на пътя Ботевград-Видин. Почти всички нямали оценка за влияние върху околната среда. " След това ще имаме законни градежи и влезнали в действие процедури за съотвествие с околната среда ", разяснява министърът. Успоредно с това ще тече одит и проверка на подписаните до момента контракти, чийто период за разплащане е отсрочен до 30 юни.

Три тунела са измежду целите на строителното ведомство - този на Петрохан, под Шипка и под Стара планина, по протежението на автомагистрала Черно море.

" Проектът за Петрохан е в доста начална фаза, следва планиране и отчуждаване, което ще отнеме сред една и две години ", посочи Караджов. " Шипка е в по-напреднала фаза, единствена изненада за мен е, че е планиран като двулентов. Тази дестинация север-юг би трябвало да е с опция за придвижване в две ленти единствено в едната посока ", счита министърът на районното развиване.

Вече се работи по основаването на Фонд за районно развиване, в който на конкурсно начало и по ясни критерии общините да аплайват с планове, заяви още Гроздан Караджов.

Това е фонд, който би трябвало да реши един огромен проблем на жителите, когато идва ВиК, разкопава нещо, закопава, закърпва. Идва АПИ или някой различен, копае, оправя го, потегля си. Това става в друго време, а хората непрестанно са унизени ", разяснява министърът. В идващия миг пък за тротоара дава отговор общината, която би трябвало да го поправи.

" И се получава една огромна дисхармония, непрестанно са измъчвани хората с всякакви поправки и разкопки ", недоволства Караджов. През новия фонд общините ще могат да аплайват за такива сложни планове, с цел да може, " когато се направи нещо, по-късно теренът да е примерен, а хората да се радват ".

" Имам кардиналното единодушие на министър Асен Василев и имам вяра че ще имам поддръжката на Министерски съвет ", разкри още Гроздан Караджов, само че допусна, че това няма да стане бързо.

" По отношение на ВиК извеждаме като главен приоритет чиста вода за пиянство ", сподели министърът. Досега, по думите му, се броят на пръстите на едната ръка плановете за филтриране на питейната вода. " Основно напъните са вървели от Министерство на околната среда и водите в посока на отпадните води, само че в доста обитаеми места пият вода с примеси от уран и манган и други детайли от Менделеевата таблица ", разяснява Караджов. Той даде обещание и нов закон за ВиК-услугите през месец март. И беше безапелационен, че доста мъчно ще достигнем до междинния % на загуба на вода в Европейски Съюз, който е 35 на 100.

Изменение на Закона за устройство на територията, цифровизация на капиталовите процедури и енергийна успеваемост, която да носи новаторски решения, а да не се свежда единствено до замяна на тръби и апаратура, са измежду другите цели на екипа на Министерство на регионалното развитие.

На новия началник на ДНСК Лиляна Димитрова министърът пък разпореди строителният надзор да престане да играе ролята на " бухалка ".

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР