Четиридесет. Това би трябвало да е едно от числата, символизиращи

...
Четиридесет. Това би трябвало да е едно от числата, символизиращи
Коментари Харесай

Цариградски и други мюрета

Четиридесет. Това би трябвало да е едно от числата, символизиращи близо десетгодишното ръководство на ГЕРБ, в случай че се потвърдят думите на журналистката и народен представител от Българска социалистическа партия Елена Йончева, че 40 на 100 от парите, давани за пътно строителство от страната, се връщат назад в джобовете на властта. В сряда вечерта, в " Шоуто на Слави ", Йончева разяснява, че в България има положителни пътни строители, само че когато са принудени да връщат част от дадените за построяването на трасетата пари, то те би трябвало да компенсират финансовата си загуба, като икономисват от количеството и качеството на влаганите материали. Йончева не сподели нещо, което да не е говорено и преди, къде нескрито, къде под сурдинка. Това, че от пътното строителство се краде е една от огромните публични секрети в България.

Още на втората година след идването на ГЕРБ на власт, когато първото държавно управление на Бойко Борисов стартира да трансформира автомагистралите в знак на своя триумф и да ги фетишизира, починалият към този момент народен представител от левицата Димчо Михалевски назова автомагистрала " Тракия " " най-модерното хранилище за сгурия в страната ". Причината бе разкритието по какъв начин строителите влагат като основа на пътя сред Стара и Нова Загора материали като отпадъчна сгурия и пепелина, които не са разрешени по технология. Тогава от АПИ и ДНСК споделиха, че всичко е тъкмо, само че отхвърлиха да покажат техническата експертиза от направената инспекция. В същото време експертиза, поръчана от социалистите и направена от Университета по архитектура, строителство и геодезия сподели, че пътната настилка не подхожда по четири индикатора на техническите условия и в пътното платно има вложени боклуци от въглища. Ясно е, че това се е правело, с цел да се спестят пари, да се ускорят периодите и така нататък Йончева описа какво са и споделили експерти за способа на измамата: " Износващият пласт би трябвало да е 4 см. Масово се прави 3,5 см... Има два типа твърди частици, битум и каменно брашно. За да понижат разноските част от твърдите частици се заменят с варовик, по този начин е по-евтино. Така пътят става хлъзгав. "

Аферата с качеството на пътищата, която закупи ново измерение след ужасната августовска злополука край Своге, в която починаха над 20 души, би трябвало да взриви публичното мнение, изключително след разкритието на тогавашния строителен министър Николай Нанков, че при ремонта на пътя са били вложени некачествени материали, в нарушаване на техническите спецификации, несъмнено на по-ниска цена. Впрочем, след тази страшна злополука, също се разбра, че ремонтираният път е бил признат без забележки и всичко е било тъкмо. До момента, в който рейсът с пасажерите в него излетя от шосето. В което е бил вложен варовик, с цел да е по-евтино.

Странно, само че тъкмо когато Българска социалистическа партия започнаха през ноември м.г. акцията за инспекция на пътищата, строени с европейски пари, прокуратурата изиска имунитетът на Елена Йончева и я приши от немай-къде към делото за източването на банка КТБ. Всичко това по сигнал на ГЕРБ. Случайностите тук са в действителност инцидентни. Цялата работа е да се затвори устата на колежката Йончева, което явно няма да стане и е за положителното на всички нас да не се случва. Защото точно вследствие на нейните старания и подетата акция на социалистите, Европейска комисия и ОЛАФ да създадат самостоятелна експертиза на секторите от " Тракия ", " Хемус ", " Струма " и " Марица " построени през последните пет години, ние видях едно от чудесата на демокрацията в България - власт и бизнес, " в един и същи строй ", екскаватор до багера, мерцедес до мерцедеса стачкуваха против опозицията. Това си беше чиста проба заплашване.

Трябва да си даваме сметка, че става въпрос за чудовищни ползи и чудовищни пари, за които си коства да направиш цялата страна за смях в очите на света, че и повече. Да напомним по какъв начин през 2016 година народен представител от Българска социалистическа партия Кирил Добрев изнесе данни, че една от постоянно печелилите поръчки за пътно строителство компании - " Агромах ", е получила от АПИ 50 млн. лева за изкопаване на канавки, като в един ден сутринта получава задатък от 25 млн. лева, а вечерта - останалите 25 милиона. Чудо на чудесата, на което сезираната прокуратура още май не е дала отговор.

Един от емблематичните поправки на ранния Борисов, още в битността му на кмет на София, бе този на бул. " Цариградско шосе ". В резултат асфалта стана на такива бабуни, че народът прекръсти пътя от шосе на " море ". Цариградско море. Не. Истината е, че става дума за цариградско мюре*, по-точно за мюрета.
За това ни имат. Заради мълчанието. Заради възбуждането на публичното мнение около, евентуално също корупционни, само че не с такива тежки последици, далавери. По пътищата умират хора, само че дейната част от българското общество се впечатлява и стачкува от дизайна и цвета на плочките в центъра на София, от " акулските перки " по " Граф Игнатиев " и други такива безобразия. И единствено тъй като или счита, че по този начин ще подкрепи левицата, която не му се нрави, или тъй като единствено телом обитава в България, а духом е някъде другаде.

Непукизмът на българското общество по отношение на личното му бъдеще към този момент придобива размери, безусловно застрашаващи живота на хората и не някъде напред в годините, а тук и в този момент.

*Мюре (Тълковен речник) - Примамка, употребена от ловци. Например жива патица, оставена на уместно място в комфортен за ловците воден басейн, притегля ято диви патици, като по този начин стават лесни цели за ловците.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР