Четиридесет и шест момичета и млади жени бяха сред убитите

...
Четиридесет и шест момичета и млади жени бяха сред убитите
Коментари Харесай

Близо 50 деца загинаха при атака срещу студентки в Афганистан

Четиридесет и шест девойки и млади дами бяха измежду убитите при гибелен атентат в афганистански учебен център предходната седмица, оповестиха от Организация на обединените нации в понеделник, като оповестиха, че общият брой на жертвите е повишен до 53, предава телевизионният канал France 24 .

Атентатор самоубиец се взриви в петък до дами в сегрегирана по пол образователна зала, цялостна със стотици студенти, явяващи се на на практика изпит за банкет в университет.

Нападението се случи в квартал на Кабул, дом на исторически потисната шиитска мюсюлманска хазарска общественост, която е била подложена на някои от най-лошите прояви на принуждение в новата история на страната.

" Нашият екип по правата на индивида продължава да документира закононарушението: ревизира обстоятелствата и открива надеждни данни, с цел да се опълчи на отричането и ревизионизма “, написа в Туитър задачата на Организация на обединените нации за подкрепяне в Афганистан (UNAMA).

Броят на починалите от 43 стана 53, а още 110 са били ранени.

Талибанските управляващи в Афганистан, които постоянно се пробват да омаловажат офанзивите, предизвикващи техния режим, оповестиха, че 25 души са били убити и 33 други са ранени.

Никоя формация до момента не е поела отговорност, само че джихадистката " Ислямска страна “ (ИД), която счита шиитите за еретици, е направила няколко смъртоносни офанзиви в същия регион, ориентирани против девойки, учебни заведения и джамии.

Образованието е изострен проблем в Афганистан, като талибаните блокират доста девойки да се върнат в междинното обучение, до момента в който ИД също се опълчва на образованието на дамите и девойките.

Връщането на талибаните на власт в Афганистан предходната година постави завършек на две десетилетия война против подкрепяно от Запада държавно управление, което докара до доста понижаване на насилието, само че сигурността стартира да се утежнява през последните месеци.

Нападението от петък провокира спорадични митинги, водени от дами в Кабул и някои други градове.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР