Четиридесет и пет години след смъртта на Хуан Доминго Перон,

...
Четиридесет и пет години след смъртта на Хуан Доминго Перон,
Коментари Харесай

Перонизмът отново излиза на преден план в аржентинската политика

Четиридесет и пет години след гибелта на Хуан Доминго Перон, наследството на митичния президент още веднъж господства аржентинската политическа сцена няколко седмици преди президентските избори през октомври - трима представящи се за почитатели на перонизма претенденти се явяват в три разнообразни лагера.

Перон е бил три пъти президент на Аржентина (1946-52, 1952-55 и 1973-74 г.). Едни считат, че той е основал един нездравословен за страната популизъм, а съгласно други, по-многобройни, той е бащата на всички обществени придобивки и е индивидът, съумял да даде заслужен живот на служащите.

Към това се прибавя блясъкът от облика на Евита, която се среща с Хуан Доминго Перон през 1944 година и взе участие в построяването на мита на перонизма.

Покритата с бижута и с облекла на Диор Мария Ева Дуарте, допреди това известна като актриса от радиофейлетони, прекарва единствено няколко години политически живот като първа дама преди гибелта си през 1952 година През това време тя изиграва дейна роля за извоюване на право на глас за дамите и води необятна обществена активност с помощта на фондацията си.

Сегашното завръщане на перонизма на напред във времето се изяснява частично с поляризацията на страната към двама основни играчи: настоящия демократичен президент Маурисио Макри и левоцентристката перонистка и някогашна президентка Кристина Киршнер.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР