Четиридесет и осем годишният бизнесмен и генерален директор на Tesla

...
Четиридесет и осем годишният бизнесмен и генерален директор на Tesla
Коментари Харесай

Равносметката на Илън Мъск

Четиридесет и осем годишният предприемач и общоприет шеф на Tesla Илън Мъск даде обстойно изявление на телевизионната журналистка Лесли Щал от CBS, в което описа искрено за събитията от отиващата си година. По-рано инженерът назова на висок глас 2018-а "мъчителна " и "най-болезнената през цялата ми кариера ".

В началото Щал означи, че в медиите постоянно се срещат недотам приятни прилагателни за Мъск като "ексцентричен, непредсказуем, необмислен, податлив към драма ". "Всъщност не звучи толкоз неприятно. Дори ми харесва. Но аз се държа както нормално. Вярно е, че съм бил в положение на безразсъден стрес в продължение на дълги часове. Но в случай че бях същински необмислен, системата щеше да се счупи ", съобщи Мъск.

По думите на предприемача, който постоянно употребява Twitter, платформата му оказва помощ "да изрази себе си ". На думите на журналистката, че Мъск постоянно си разрешава внезапни изявления по адрес на съперниците си и води война с публицистите, милиардерът единствено повдигна плещи: "Twitter е поле за бойни дейности. "

През август Илън Мъск предизвика растеж на акциите на Tesla с един туит, в който описа за проектите си да изтегли всички акции на автомобилната си компания от борсата и да я направи частна. Тази история заинтересува американската Комисия по скъпите бумаги и тържищата, която видя в известието на Мъск опит за машинация. В резултат генералният шеф на Tesla трябваше да заплати огромна санкция и да се отдръпна от поста ръководител на борда на шефовете. Оттогава изминаха няколко месеца, само че Илън Мъск едвам си спомня за случая. Нещо повече, туитовете, които изпраща, не се цензурират. "Единственото известие, което предстои на инспекция, е това, което може да повлияе върху обстановката на борсата. Във всички други случаи се позовавам на първата корекция към конституцията. Свободата на словото е от първостепенна значимост ", съобщи предприемачът.

Интервюто засегна и дамата, назначена за ръководител на борда на шефовете на Tesla след оставката на Мъск - Робин Денхолм. "Създава се усещането, че са я поставили да ви наглежда. Като бавачка " - съобщи интервюиращата. "Това не е правилно. Аз съм най-големият акционер в компанията. Мога да провеждам гласоподаване на акционерите и да получа всичко, което желая ", реагира Мъск. На въпроса има намерение ли да се върне към длъжността си предприемачът отговори изрично: "Предпочитам да нямам каквито и да било трофеи. "

Илън Мъск е роден в град Претория в Южна Африка, само че когато е на 17 се реалокира в Канада. По думите му тогава взел със себе си единствено раница с облекла и куфар с книги. Бизнесменът описа, че фамилията му не разполагало с пари, с цел да го поддържа в начинанията му. На въпроса дали детството му е било щастливо милиардерът отговори негативно: "Беше извънредно, беше доста грубо. " Той описа, че в учебно заведение постоянно го тормозели хулигани, които един път го пребили съвсем до гибел. Освен това татко му, Еръл, постоянно правил "емоционално принуждение " над сина си. Двамата с Илън не си приказват до ден сегашен.

Мъск хвърли светлина и върху сложния интервал за Tesla, когато служащите във фабриката не успяваха да инсталират по 5 хиляди автомобила седмично. Това докара до разтърсвания с доставките на седана Model 3. "Струва ми се, че тогава прекарах една седмица, в която работих 120 часа, без да напусна нито един път завода. Не излязох даже на улицата. Исках екипът ми да разбере всичко. Исках хората да видят, че в случай че на тях им е тежко, на мен ми е още по-тежко " - описа шефът на Tesla.

Един от последните въпроси в изявлението засегна прословутата дарба на Илън Мъск да не се вмества в избраните от самия него времеви рамки. "Известен сте с посочването на крайни периоди, които няма по какъв начин да съумеете да спазите. Защо го вършиме? ", попита Лесли Щал, добавяйки, че поради това доста от критиците му го считат за измамник. "Точността не е най-силната ми страна... Но не трябва да се приписват зли планове на нещо, което елементарно се изяснява с нелепостта. Ако не мога да предричам верните дати, това не значи, че съм измамник ", заключи Илън Мъск.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР