Четиридесет и един служители в европейските институции се борят с

...
Четиридесет и един служители в европейските институции се борят с
Коментари Харесай

41 представители на ЕС борят руската пропаганда и дезинформация

Четиридесет и един чиновници в европейските институции се борят с съветската агитация и дезинформация. Те разполагат с годишен бюджет от 11 млн. евро.

Това стана ясно по време на спор в Европейския парламент в сряда за противодействието на антиевропейската и антиукраинската агитация на поддръжниците на Путин в Европа, съобщава  В него множеството евродепутати обявиха, че Европейски Съюз е пропуснал да забележи съветската агитация, която необезпокоявано е успявала да се популяризира съвсем 10 години.

" От началото на войната опитите за завоюване на сърцата и мозъците на европейците стават все по-дръзки ", съобщи Микулаш Бек от името на чешкото председателство на Европейски Съюз.

Той уточни задачата на съветската агитация като поляризиране на европейското общество, като се употребяват тематики от съветския дневен ред или въпроси, които разделят Европа като миграцията и измененията в климата.

Бек сподели, че Европейски Съюз противодейства на дезинформацията, като глоби съветските пропагандатори и е забранила разпространяването на някои държавно следени медии като " Русия през днешния ден " и " Спутник ".

Еврокомисарят за европейския дневен ред Маргаритис Схинас добави, че опълчването върви по линия на съдействие със обществените платформи за затваряне на сметки и събаряне на наличие, финансиране на планове за инспекция на обстоятелства и анализиране на трендовете в речта, които се проучват от Европейската цифрова обсерватория. Той заяви, че до лятото на 2023 година Еврокомисията ще предложи промени в европейското законодателство за задграничните сътрудници и други ограничения против дезинформацията. Той не даде повече детайлности за проектите на комисията, само че сподели, че би трябвало да се работи повече в образованието, както и да се изиска от страните, претенденти за Европейски Съюз, да изберат " дали са с нас, или с тези, които желаят да ни навредят ".

" Истинските въпроси, които би трябвало да си зададем са за какво е толкоз елементарно да се примамят с токсични хрумвания европейските жители и толкоз бързо се популяризират лъжите ", съобщи Схинас.

Думите на двамата представители на институциите бяха подложени на подозрение от белгийския евродепутат от " Обнови Европа " Ги Верховщат, който сподели, че едвам шест души от лист с над 6 хиляди имена, предоставени от екипа на съветския опозиционен водач Алексей Навални като рупори на пропагандата, са глобени от Европейски Съюз.

" Руснаците губят войната на бойното поле, само че печелят в пропагандата. Те владеят обществените медии и техните послания се чуват от ден на ден ", сподели Верховщат.

Депутатите дадоха голям брой образци за навлизане на съветското въздействие както през десни и леви партии и политици, по този начин и през публицисти, медии, инфлуенсъри и обществени персони. Повечето от тях споделиха, че Европейски Съюз би трябвало да се бори с съветската дезинформация като й опълчва обстоятелства и същински вести.

Единственият български евродепутат, присъединил се в полемиката, беше Ангел Джамбазки от европейските консерватори. Той съобщи, че " национализмът е единствената опозиция на Кремъл ", а " същинските другари на Путин са в Брюксел ", където са му съдействали за " заличаване на нашата самостоятелност, енергийна автономия и за финансиране на съветската стопанска система ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР