Четиридесет и девет души са загинали и поне 50 са

...
Четиридесет и девет души са загинали и поне 50 са
Коментари Харесай

49 са жертвите на терористичната атака в джамия в Нова Зеландия

Четиридесет и девет души са починали и най-малко 50 са ранени при стрелбата в две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия. Австралийският министър председател Скот Морисън дефинира стрелеца , който има австралийско поданство, като десен екстремист и терорист , оповестява БиБиСи.

Четирима души , трима мъже и една жена са арестувани във връзка със стрелбата, оповестиха от полицията в Нова Зеландия. Министър-председателят на Нова Зеландия Жакинда Ардерн дефинира нападението като един от най-мрачните дни за Нова Зеландия .

Първите известия за нахлуване е от джамията " Ал Нуур " , ситуирана в централната част на Крайстчърч. Втора джамия в предградието на Линууд е евакуирана , само че има по-малко детайлности. Полицията също по този начин е обезвредила " взривни устройства , прикрепени към транспортните средства ", добавя Буш.

Властите поучават всички джамии в града да се затворят от съобръжения за сигурност. Въоръжена полиция е видяна в гимназията Папануи в Крайстчърч, която бе оградена.

Не е ясно какъв брой въоръжени нападатели би могло да има. Нападателят е разгласил манифест , в който разказва желанията си, в които е приел извънредно десни и антиимигрантски идеологии.
 Десетки починали и ранени при пукотевица в джамии в Нова Зеландия Обновена
Десетки починали и ранени при пукотевица в джамии в Нова Зеландия

Четирима души са били арестувани по случая

Той също по този начин е предавал онлайн във Facebook с камера на главата, до момента в който е атакувал джамият а. Полицията прикани обществеността да не споделя онлайн " извънредно тревожните " фрагменти .

Facebook заяви, че е премахнал Facebook и Инстаграм сметките на стрелеца и се работи за унищожаване на всички копия на фрагменти .

Очевидец и оживял разяснява пред телевизия Нова Зеландия, че в джамията " Ал Нуур " е видял по какъв начин нападателят влиза в молитвената стая за мъже, след което се реалокира в стаята за дами . " Това, което направих, беше просто да очаквам и да се апелирам , Господи, апелирам, дано на този човек му свършат патроните ".

Свидетел разяснява пред Агенция Франс Прес, " чух три бързи изстрела, а след към 10 секунди стартира още веднъж - би трябвало да е било автоматизирано , никой не може да дръпне спусъка толкоз бързо ".

Седем души са починали във втората джамия в предградието на Линууд.

Полицейският комисар Буш разяснява: " Полицията реагира с цялостната си дарба да ръководи обстановката , само че рисковата среда остава извънредно висока. Полицията предлага жителите на Крайстчърч да не са по улиците, а на закрито до по-следващо известяван . "
 Десетки починали и ранени при пукотевица в джамии в Нова Зеландия Обновена
Десетки починали и ранени при пукотевица в джамии в Нова Зеландия

Четирима души са били арестувани по случая

Нападателят, който се разпознава като " Брентън Тарант " от Австралия, разгласява манифетс от 73 страници, в който се разказва и като " елементарен бял мъж ". 28-годишният терорист разяснява, че е роден " в семейство на служащите, с ниски приходи ..., който е решил да заеме позиция, с цел да обезпечи бъдеще за своя народ ".

Той разказва аргументите офанзивата, с цел да " покаже на нашествениците, че нашите земи в никакъв случай няма да бъдат техните земи , нашите земи са наши лични и че, до момента в който един бял човек все е живе, те в никакъв случай няма да завладеят нашите земи ". Той разкрива, че е възнамерявал нападението от две години, отбелязвайки, че е решил преди три месеца то да е в Крайстчърч.

Той добавя, че Нова Зеландия не е " първичният избор за офанзива ", само че я разказва като " целенасочена среда, както на всички места на Запад ".

" Една офанзива в Нова Зеландия би довела до вниманието за истината за нападението над нашата цивилизация , че никой в ​​света не е в безопасеност, нашествениците са били във всички наши земи , даже и в най-отдалечените региони на света и че никой не можеше да отиде някъде, където да е безвредно и свободно от всеобща имиграция. "

Твърдейки, че съставлява " милиони европейски и други етнонационалисти ", той добавя " би трябвало да осигурим съществуването на нашите хора и бъдеще за белите деца ".

Нападателят цитира военни водачи и се базира до антични борби като обсадата на Акра от 1189 година, Османската империя, в това число борбата за Виена през 1863 година и борбата при прохода Шипка през 1877 година Той цитира и Карл Мартел, френски боен водач (б.р. запомнен с успеха си в борбата при Поатие през 732. Като резултат от успеха, Мартел завоюва цяла Южна Галия, а само региона Септимания остава в ръцете на арабите. Заедно със взаимната победа на хан Тервел и император Лъв III Исавър над арабите през 717 година при Константинопол се характеризират като спасението на Европа от арабската заплаха).

" Категорично съдя терористичната офанзива против джамията Ал Нуур в #NewZealand и мюсюлманските поклонници . Нека Аллах се смили над жертвите и да даде бързо възобновяване на ранените ", написа турският президент Реджеп Ердоган в Туитър .

I strongly condemn the terror attack against the Al Noor Mosque in #NewZealand and Muslim worshippers. May Allah have mercy on the victims and grant a speedy recovery to the wounded.
— Recep Tayyip Erdoğan (@RT_Erdogan) 15 март 2019 година  Министерство на външните работи: Няма данни за починали българи след стрелбата в Нова Зеландия
Министерство на външните работи: Няма данни за починали българи след стрелбата в Нова Зеландия

Загиналите от офанзивата са 40 души
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР