Четиричленна българска експедиция ще се опита да направи премиерни изкачвания

...
Четиричленна българска експедиция ще се опита да направи премиерни изкачвания
Коментари Харесай

Български алпинисти ще проправят нов маршрут към връх в Пакистан

Четиричленна българска експедиция ще се опита да направи премиерни изкачвания в долината Чаракуза (CharakusaValley), ситуирана в планината Каракорум, Пакистан, като съществена цел на катерачите е извънредно красивият връх „ Nayser Brakk “. Върхът е с формата на четиристенна пирамида с съвсем отвесни, напълно скални стени, което го прави извънредно комплициран механически за нанагорнище. Така „ скромната “ му на пръв взор височина от 5200 метра се трансформира в съществено тестване за алпинистите. Досега едвам 10-тина души в света са се кавали на върха, като измежду тях не е имало български катерачи.
Николай Петков и Руслан Вакрилов от АК “Планинец ”, Дойчин Боянов – Семеен кодекс “Вертикален свят ” и Венцислав Костов от АК „ Млад дихател “се насочат към долината Чаракузас амбициозната задача да проправят напълно нов маршрут към върха, отвън 3-те маршрута за нанагорнище, познати до момента. Подготовката им е лишила месеци на обмисляне, търсене и изследване на цялата налична информация за терена, прецизна тактическа и физически подготовка.
„ Ние ще катерим по напълно скален терен, в отвес. Идеята ни е да прокараме нов маршрут по „ NayserBrakk “ или по някой от близките ненаименувани върхове, по напълно скална стена. Техническата трудност на този тип катерене (т.нар. big wall) е доста по-висока. Изискват се специфични механически умения за нанагорнище по подобен терен “, описа Руслан Вакрилов.
Николай Петков и Дойчин Боянов са двама от най-опитните ни алпинисти, с голям брой премиерни изкачвания по сложни стени и върхове. Николай Петков е участник в първата българска експедиция на Еверест през 1984 година, когато бе изработен цялостен траверс на върха. Дойчин Боянов има зад тила си доста министър председатели в Каракорум и на Антарктида, както и осем хилядниците Нанга Парбат, Гашербрум 1 и Еверест без О2. Венцислав Костов е натрупал опит за катерене по дълги стени в Йосемити и планините на Европа и Азия, а Руслан Вакрилов е фотограф и катерач, участник в експедициите Гранитни Алпи и Опашката на Дракона, Патагония (2015-2016 г.)
Снимка: архив
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР