Четиричленен екип от български военни медици замина за Мали. За

...
Четиричленен екип от български военни медици замина за Мали. За
Коментари Харесай

ВМА изпрати нов екип в Мали

Четиричленен екип от български военни медици отпътува за Мали. За 19-ти път от 2013 година насам наши експерти вземат участие в Мисията на Европейския съюз за образование на силите за сигурност на Мали. Поредният екип ще се грижи за здравето на персоналния състав на щаба на интервенцията, основан в столицата Бамако.

Продължителността на задачата е 4 месеца, а промяната на екипите става на ротационен принцип. Работата при екстремални условия е не просто премеждие, само че и тестване на личностните качества и професионализма. Там българските военни лекари непрестанно потвърждават, че военната медицина е не просто компетентност, а виновна идея, налична единствено за най-смелите експерти, които рискуват живота си за другите, вземат най-бързото и най-животоспасяващото решение в рискова обстановка.

„ Пазете се. Пожелавам ви сполучлива задача и да се върнете живи и здрави”, им пожела началникът на ВМА бригаден военачалник проф. доктор Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS. Той им даде някои насоки и им показа значими препоръки за престоя им зад граница, уповавайки се на персоналния си опит от няколко задачи. Българските военни медици вземат участие в разнообразни филантропични и мироопазващи задачи зад граница повече от век, като постоянно са получавали отлична оценка за представянето си. Освен в горещите точки на света, нашите военни лекари са в непрекъсната подготвеност да оказват помощ на популацията и в спокойно време – при естествени бедствия, индустриални повреди, терористични актове и други.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР