Четири зони с безплатен достъп до Wi-Fi интернет за гражданите

...
Четири зони с безплатен достъп до Wi-Fi интернет за гражданите
Коментари Харесай

Свободни Wi-Fi зони в три парка в София изградиха Столична община и А1

Четири зони с безвъзмезден достъп до Wi-Fi интернет за жителите и гостите на София в три от най-посещаваните паркове на столицата построи Столична община взаимно с А1. Две от зоните с безжичен интернет са в Южния парк – до входовете от страна на ул. „ Бяла църква “ и ул. „ Нишава “. Другите местоположения, в които посетителите могат да употребяват свободно Wi-Fi, са надлежно в Борисовата градина и Докторската градина.

Проектът включва също и специфична начална страница, която ще се зарежда на всеки смарт телефон при потребление на Wi-Fi мрежата в тези зони и ще дава информация за идни събития от културния и спортния живот на града. В основата на плана е софтуерната услуга А1 Smart Net, която обезпечава безжичен достъп до интернет и разрешава основаването на специфична начална страница при влизане в обсега на Wi-Fi зоните. В осведомителната страница потребителите на безплатните Wi-Fi зони могат да филтрират анонсите по локация, интервал и категория – музика, кино, спектакъл, изкуство, спорт и други

„ Дигитализацията на нашия град е в основата на ускоряването на икономическото развиване и поставяме доста старания за това. Сигурна съм, че достъпът до Wi-Fi в парковете на София ще способства освен върху свободното време на жителите, само че и за един различен метод на работа навън. Именно в това се крие основата за построяването на умния град на бъдещето – технологиите да вървят ръка за ръка с природата с грижа за комфорта на жителите и гостите на София “, разяснява Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община.



„ Новата действителност на офис в домашни условия към този момент има опция в София – измежду природата. Съвременният човек се нуждае от динамичност, придвижване, време навън, добър баланс сред персонален и професионален живот. Всичко това е добра предварителна защита против провокациите пред менталното здраве, зародили поради изолацията в условия на пандемия. София се трансформира в притежател на сила за трансформацията към умни градове в Европа и от изключително значение за това е качествената съгласуваност в града. Такава е практиката и в новите напълно умни градове на Южна Корея, да вземем за пример, където бяхме на посещаване напълно неотдавна. Убедени сме, че сме на прав път и ускоряваме упоритостта си за реализиране на необятен публичен консенсус за вложения в умния град “, споделя Генчо Керезов, зам.-кмет по направление „ Дигитализация, нововъведения и икономическо развиване “ на Столична община.

„ Достъпът до интернет е от първостепенна нужда в актуалния свят и е част от факторите за реализиране на удобна градска среда. Превръщането на София в същински интелигентен град не би било допустимо без технологиите и се веселя, че благодарение на нашето решение сътрудниците ни от Столична община вършат стъпки в тази посока “, разяснява Иван Иванов, старши шеф „ Корпоративни продажби “ в А1 България.

На А1 Smart Net са основани и построените в столицата 22 точки за безжичен достъп, част от рамката на Европейската комисия WiFi4EU, насърчаваща свободния обществен достъп до безжичен интернет. Те обезпечават безвъзмезден Wi-Fi интернет от 100 Mbit/s в региона от улица „ Витошка “ (църквата „ Св. Неделя “) до Националния замък на културата и Моста на влюбените.

При новостартираните Wi-Fi зони са употребявани общо 40 устройства за обезпечаване на свободен достъп до интернет за жителите. Те са особено създадени за приложимост в открити пространства и са устойчиви на прахуляк, влага, удар и трептения. Технологията разрешава от Wi-Fi мрежата да се възползват над 10 000 консуматори по едно и също време при висока натовареност на ползване на интернет. При „ прекачване “ сред обособените точки за достъп не са нужни спомагателни настройки или дейности. Решението дава на представителите на общината опция за ръководство на услугата през обединен онлайн портал. В допълнение, в една от Wi-Fi зоните в Южния парк е сложена и новаторска Wi-Fi скамейка, със особено слънчево зареждане. Тя ще дава опция на жителите и гостите на София да заредят смарт телефона си и да употребяват свободно Wi-Fi интернет по време на разходка или работа навън наоколо до пейката.

А1 Smart Net е част от разрастващото се портфолио от ICT бизнес услуги на компанията, измежду които са систематична интеграция, решения за киберзащита, инфраструктура като услуга и програмен продукт като услуга, „ Интернет на нещата “ и други
 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР