ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕСила или слабост демонстрира Китай в момента? Редица

...
ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕСила или слабост демонстрира Китай в момента? Редица
Коментари Харесай

4+1 | Как Китай задейства Страйсънд ефекта за Хонконг, защо е важно, че AI може сам да подреди кубче Рубик, и още

ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕ

Сила или уязвимост показва Китай сега?

Редица западни компании се състезават коя ще се извини на Китай повече и коя ще си наложи повече автоцензура, откакто китайското държавно управление заплаши с ответни ограничения Националната баскетболна асоциация за заличен туит в поддръжка на митингите в Хонконг. Демонстрира ли непоклатимост Китайската комунистическа партия обаче? Все отново реакциите й са нападателни и шумни към напълно дребни прегрешения, като по този начин притегля международното внимание към митингите в Хонконг по резултата на Страйсънд - това е феномен в интернет, при който опитът за цензура или унищожаване на дадена информация води до нейното всеобщо разпространяване. Прочетете повече тук.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Какво може да потвърди едно кубче Рубик?
Роботизирана ръка, следена от AI логаритъм и движеща се като човешка, подрежда кубче Рубик за към 4 минути пред навалица захласнати фенове. Реално роботи, особено проектирани да вземат решение този ребус, освен това доста по-бързо, съществуват от години. Разликата е, че този логаритъм се е научил да подрежда кубчето самичък. А това впечатлява вложителите и евентуалните нови AI откриватели даже в случай че самата задача не е нещо революционно. Прочетете повече тук.

Връзката сред вирусите и рака
През 1976 година вирусологът Харалд Цур Хаузен открива HPV - човешкия папилома вирус. HPV е един от първите вируси, за които знаем, че предизвиква рак. По-точно, HPV покачва внезапно шанса на дамите да развият рак на маточната шийка. Връзката сред вируса и рака, както и концепцията, че можем по този начин да развиваме ваксини, които понижават риска от рак, е направена от лекарката и биоложка Сара Стюарт. Прочетете повече тук.

Как Майданът въодушевява протестиращите в Хонконг
През 2015 година излиза документалният филм Winter on fire, който следва събитията от продемократичните " Евромайдан " митинги в Украйна от 2013 година През последните месеци филмът се оказва непредвиден шлагер в Хонконг, като доста протестиращи там го дефинират за свое ентусиазъм. В същото време филмът буди и нежелани асоциации за протестиращите - кървавата ескалация на Майдана би била в пъти по-зловеща в Хонконг, изключително като споменът за Тянанмън е доста жив. Прочетете повече тук.

ЕДНА ЗА СЛУШАНЕ

Как телешкото промени Америка

Експлоатацията и надцакването в цените радикално трансформират пазара за телешко в Съединени американски щати през втората половина на XX век. Поради непрекъснатото съревнование да се предлага от ден на ден телешко на по-ниски цени и да се развиват заведенията за бързо хранене се ражда модерният промишлен селскостопански модел за развъждане на животни. А с него идват и нездравословни за околната среда и човешкото здраве последици. Можете да слушате повече тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР