ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕBrexit никога няма да свършиБроени минути след като

...
ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕBrexit никога няма да свършиБроени минути след като
Коментари Харесай

4+1 | Защо Brexit никога няма да свърши, как изглежда един модерен град без коли и още

ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕ

Brexit в никакъв случай няма да свърши

Броени минути откакто Борис Джонсън разгласи, че има договорка със Европейски Съюз, номиналните му съдружни сътрудници от северноирландската юнионистка партия оповестиха, че няма да я поддържат. И консерваторите, и лейбъристите във Англия считат, че в случай че могат да привършат с Brexit, страната ще може да се завърне към обичайните си политически борби. Това обаче е невероятно - референдумът за овакантяване на Европейски Съюз промени самите гласуващи блокове в английското общество и резултатите от това не могат просто да изчезнат. Прочетете повече тук.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Градове без коли?
През последните 100 години колите преобладават градското развитиe. Модерният огромен град е планиран за удобството на колите, а не на жителите, живеещи в него. Каква обаче би била визията на град без коли? Все повече стандартни градове като Осло, Мадрид и Лондон обаче вървят към понижаване и даже унищожаване на колите от центъра или даже от целия град. Как наподобява един град, откакто хората завладяват назад пространството на колите? Прочетете повече тук.

За сполучливата промяна на New York Times
Доналд Тръмп го назовава " провалящият се New York Times. " Подобно определение е надалеч от действителността. В момента вестникът има над 4.7 млн. клиенти, а акциите на компанията са се утроили през последните 10 години. Всичко това се дължи на комбинацията на сполучливата цифрова промяна на вестника и качествена публицистика. Още повече, вестникът е на облага. Всичко това би било невероятно без водачеството на 39-годишния А.Г. Сулцбергер. Прочетете повече тук.

За албанската бункеризация
По време на Студената война водачът на Албания Енвер Ходжа изпада в неистова параноя и взема решение да изолира страната. През 1968 година той стартира гигантския план, целящ да " бункеризира " цялата страна. Следващите 20 години в Албания са издигнати съвсем 175 хиляди бункера - съвсем няма албански пейзаж без най-малко един бункер в него. Прочетете повече тук.

ЕДНА ЗА СЛУШАНЕ

Икономиката зад скъпите медикаменти
Новите генни и клетъчни лечения от ден на ден се доближават към Светия граал на медицината - да излекуват рака. Те несъмнено в никакъв случай няма да го доближат, само че пък стават все по-ефективни. И по-скъпи от всеки път. Но по какъв начин тъкмо се дефинира икономическата цена на едно лекарство или лекуване? Икономистът от MIT Андрю Ло и сътрудникът на a16z Хорге Конде разискват стопанската система на фармацевтичната промишленост. Можете да слушате повече тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР