ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕАмазонската джунгла не е белите дробове на ЗемятаРедица

...
ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕАмазонската джунгла не е белите дробове на ЗемятаРедица
Коментари Харесай

4+1 | Защо амазонската джунгла не е "белите дробове на планетата", за неприятното лято на YouTube и още

ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕ

Амазонската джунгла не е белите дробове на Земята

Редица международни водачи, артисти и деятели повтарят заучената фраза, че амазонската дъждовна гора е " белите дробове " на планетата. Пожарите в нея и загубата на всички неповторими биологически типове, живеещи в нея, е голяма покруса - това обаче не значи, че изказванието за белите дробове е правилно. Амазонската джунгла създава О2 като остатъчен артикул от фотосинтезата, само че и го употребява посредством всички останали естествени процеси, протичащи в нея. Прочетете повече тук.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Радикализация посредством YouTube?
Лятото на 2019 година не е най-лесното за YouTube и Гугъл. Регулаторни органи в Съединени американски щати проверяват най-голямата видеоплатформа в света за таргетиране на деца с реклами. В същото време не престават да пораждат кавги, свързани с логаритмите и цензурата на платформата. Най-новото обвиняване против YouTube идва от обява на бразилски социолози, която, без да премине партньорска инспекция, афишира, че гледането на видеа в платформата е довело до " консервативна радикализация " и Болсонаро. Въпросната история незабавно беше преразказана и от New York Times, което единствено усили главоболията за YouTube. Прочетете повече тук.

Когато Amazon ти е комшия
Amazon реши да построи гигантската си втора централа във Вирджиния, откакто се отхвърли от Ню Йорк поради митинги. Сега редица стартъпи от напълно близката столица се тревожат, че голямата детонация от високоплатени тех работни места ще обезкръви софтуерната промишленост и стартъп сцената в района. Прочетете повече тук.

Кратка последователност на гофретника
Няма човек, който да не обича една или друга форма на гофретите, като в Съединени американски щати те са и част от гигантския бизнес за бързо хранене. Но сходно индустриално произвеждане на гофрети не би било допустимо без изобретението на модерния гофретник. Патентован преди 150 година от Корнелиус Свартаут, гофретникът не се е трансформирал изключително от 1869 година Това обаче не значи, че гофретите съществуват единствено от 150 години - разнообразни допотопни форми на гофретника се срещат още от антична Гърция насам. Прочетете повече тук.

ЕДНА ЗА СЛУШАНЕ

Какво прави вода във вулкана Килауеа?

По-рано този месец се случи нещо извънредно рядко - вода почна да се събира в кратера на хавайския вулкан Килауеа. Причините за това са две - струпване на дъждовни води или връзка с подпочвени води. Тъй като в последния месец не е валяло, а равнището на водата продължава да се повишава, най-вероятно става дума за второто. Подпочвени води наоколо до кратера на вулкана може да се окажат много рисков феномен - при изригване водите може да се свръхнагреят, като неочакваното изпарение да провокира детонация. Можете да слушате диалог по въпроса с геолози тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР