ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕАбсурдният статус на ТайванСамото съществуване на Тайван е

...
ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕАбсурдният статус на ТайванСамото съществуване на Тайван е
Коментари Харесай

4+1 | За противоречащия си статус на Тайван, за новите AI постижения в екстраполацията на данни и още

ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕ

Абсурдният статус на Тайван
Самото битие на Тайван е геополитически парадокс: Съединени американски щати, най-големият съдружник на островната страна, не признава легитимността й; Тайван е екзистенциално застрашена от Китай - " територия ", която Тайван афишира за своя; суверенитетът на страната пък систематично се погазва от личните й компании, които се борят за опазване на достъпа си до същинския китайски пазар. Прочетете повече тук.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък От котки до слонове
Нов изкуствен интелект, основан, с цел да симулира гравитационните резултати в евентуални вселени, се оказва извънредно добър в екстраполирането на данни. Новите логаритми са толкоз положителни, че освен могат да генерират кубична галактика със страна от 600 млн. светлинни години, само че и вярно да познаят параметри, оставени празни от учените. Според учените това е като да давате картинки на котки и кучета на логаритъм за машинно учене, от което той да се научи да разпознава слонове. Прочетете повече тук.

Какво да вършим, като почине глобализацията
Какво следва след глобализацията? В новата си книга капиталовият банкер и някогашен учител в " Принстън " Майкъл О`Съливан си показва мултиполюсен свят, в който интернационалните институции са напълно неподготвени за новите провокации. Свят, приведен под тежестта на голям международен дълг, в който към момента демократични страни се пробват да се състезават с " левиатани ", които управляват икономическия напредък и понижават човешките свободи. Прочетете повече тук.

Човешкият контакт лице в лице е за богатите
Съвсем до неотдавна високотехнологичните екрани бяха за богатите. Вече не е по този начин - електронните устройства са на всички места, а все по-голяма част от живота ни и контакта ни с другите се случва през тях или даже през роботизирани гласове, заменили хората. В утрешния свят човешкият контакт лице в лице ще бъде луксът на богатите, до момента в който всички останали си споделят с програмирани гласове. Прочетете повече тук.

ЕДНА ЗА СЛУШАНЕ

Китайският паноптикон

Алим принадлежи към уйгурите - китайски мюсюлмани, които страната всеобщо преследва и изпраща в " просветителни центрове " - затвори и лагери - поради вярата им. След като излиза от " просветителния център ", Алим съвсем не разпознава родния си град - на всички места са добавени пропускателни пунктове, бодлива тел, служители на реда, камери. Самите диалози в мястото, където е отраснал, даже уединено, сякаш се оказват затихнали. Можете да чуете диалог с Алим за китайската система за надзор тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР