Четири варварски нападения и две земетресения са сривали до основи

...
Четири варварски нападения и две земетресения са сривали до основи
Коментари Харесай

Откъде започва историята на София?

Четири безчовечен набези и две трусове са сривали до основи антична Сердика. Това е част от историята, която археолозите съумяха да извадят при проучване на останките от града. Проучванията им в региона на Ларгото към този момент завършиха и огромна част от разкритията могат да се видят от през днешния ден в публично откритата експозиция, част от музея на София. Къде е абсолютният център на Сердика и на София, от къде античните римляни са черпели вода и кое е евентуалното място на историческия сердикийски събор от 4 век - описват Мария Чернева и Анна Андреева.

Историята на София или на антична Сердика стартира от тук - нулевата точка на града.

Гл. ас. доктор Марио Иванов - археолог, музей на София : С тази лампичка е маркирана точката, от която е плануван градът.
Преди сердекийските инженери да сложат теодолита си и да разграфят улиците и постройките, мястото пази само остатъци на военни бараки по трасето на Виа Диагоналис. Без диря от основополагащо тракийско населено място.

Марио Иванов: От изследването на цялата тази повърхност от близо 6 декара няма остатъци от по-ранно обитаване.

Скоро след построяването си, през 170 година градът е бил опустошен и опожарен от костобоките, варвари нахлули от към Северното Черноморие.
Марио Иванов : Градът по това време не е бил укрепен със стена и заради това е потърпевш напълно.
Едва по-късно Сердика се снабдява с крепостна стена, някак оцелява и след нападението на готите през трети век и на хуните през пети. Но не и след опустошителното земетресение през 6-ти век.

Марио Иванов : Което евентуално поставя завършек на живота в Сердика.
Падналите колони са от вкъщи на свещеник Леонтий, увековечен с признателност в надпис върху кемък. Епископът дал за нов тръбопровод, макар личния бунар в двора. Нито един пък от многото водопроводи на града не води до минералните извори наоколо. Водата на града е била прихващата от Витоша. Съхранена и е абсидата на огромна базилика, почтена да приюти сердекийския събор.

Когато през 19 век инженерите на нова София идват с теодолита си, античният град и загатна за него са изцяло заличени. Как по този начин са го забили тъкмо върху остарелия център - вечно ще си остане мистерия.

Повече вести от предишното на Сердика, можете да гледате на следващия ден в утринния блок

Вижте повече за акцията Пътуване в предишното
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР