Четири университета, шест научни института на БАН, Регионалният исторически музей

...
Четири университета, шест научни института на БАН, Регионалният исторически музей
Коментари Харесай

Наследство БГ ще окрупни и направлява знанията за културно-историческото ни наследство

Четири университета, шест научни института на Българска академия на науките, Регионалният исторически музей и Националната библиотека " Св. Св. Кирил и Методий " са сътрудници в плана " Наследство БГ " - център за върхови достижения, който ще разпространява културното и естественото благосъстояние на България. 

Една от задачите на центъра е да се групират напъните на учените и да се сътвори ефикасна мрежа за връзка сред учени, работещи в разнообразни институти и университети. Тук те ще имат опция да работят по една и съща стратегия, изясни в предаването " Неделя 150 " проф. Иван Илчев, някогашен ректор на Софийския университет. 

Предвижда се към 250 учени да се съберат през септември, с цел да се очертае визията за работата на центъра. Създават се обособени лаборатории – в Университета по архитектура, строителство и геодезия, в Софийския университет, както и в Института по изкуствознание. 

Знанията ни за културно-историческото ни завещание са много фрагментарни и разпръснати, а в рамките на плана се планува основаването на голям център с бази данни, посочи проф. Илчев. По думите му, една от задачите е да може да се предлага артикул на общините, а самите общини също да разпореждат на центъра направата на артикули:

" Планираме от септември да тръгнем - дребната " хвърковата чета на Бенковски " - по общините в България, с цел да им обясняваме какво работим, какво чакаме да реализираме, какво бихме могли да създадем за тях и какво те биха могли да създадат за нас. Насочваме плана към младежите. От септември започваме да сътворяваме клубове на другари на " Наследство БГ " в разнообразни учебни заведения в страната. Както говорихме с мотора на плана проф.Олга Харизанова, която е извънредно значима за спечелването на целия план, за какво не и клубове на пенсионерите. Пенсионерите са доста дейни в последна сметка и имат интерес към това. "

Според проф. Иван Илчев сполучливата работа по плана ще помогне да се преодолее една от слабостите ни сега: 

" Когато участваме в интернационалните планове, ние сме постоянно в графата " и други ", а сме в графата " и други ", тъй като ни липсват инфраструктурни благоприятни условия. Преди няколко години в Софийския университет Химическият факултет завоюва един голям план и съумя да модернизира инфраструктурата на факултета и към този момент възоснова на тази осъвременена инфраструктура се появи опцията да се кандидатства за огромните планове в Европейския съюз. Ние тази опция в региона на хуманитаристиката я нямаме, тъй че се надяваме на този план. Между другото, отпуснатите средства наподобяват ужасно доста, доста огромно наподобяват 30 милиона лв. за 70 месеца, само че те се разделят сред 12 институции. Така или другояче ще може да се сътвори инфраструктура (за нея са планувани 75 на 100 от тези средства), възоснова на която да се кандидатства за планове. "

" Нашата просвета не се състои единствено в това да демонстрираме предишното. Нашата просвета е значима освен пред чужденците, тя е значима за нас самите, тъй като в учредената на един глобализиран свят тя е основата за нашето самочувствие ", заключи задачите на " Наследство БГ " проф. Илчев.

Цялото изявление слушайте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР