Четири университета и три института на БАН създават първият в

...
Четири университета и три института на БАН създават първият в
Коментари Харесай

Четири университета и три института на БАН в общ проект в сферата на националната сигурност

Четири университета и три института на Българска академия на науките основават първият в България и Европа Център за подготвеност по квантова връзка, интелигентни системи за сигурност и ръководство на риска КВАЗАР. Центърът е от изключителна значимост, в неговата активност са обединени авангардната тема квантова връзка, сензорика и ръководството на риска посредством интелигентни системи за сигурност.
Очаква се посредством експертизата на учените от осем водещи български университета и научни организации да бъде построен единен лабораторен комплекс от три интегрирани симулационни центъра на територията на София, Варна и Велико Търново. Допълнително звено към тях ще има и в гр. Габрово.
Центърът ще бъде оборудван със модерна инсталация - на стойност към 13 млн.лева. Това ще разреши през идващите най-малко 10 години да се организират висококачествени научни проучвания, да се създават нови артикули и прототипи, включително изкуствени разсъдък, роботи, предаване на информация по нетрадиционни канали, които да се употребяват при бедствени обстановки в това число тероризъм, атомни или нуклеарни повреди, трусове и други.

Каква ще е главната роля на КВАЗАР: Целта на научния екип ще бъде да сътвори програмен продукт и роботизирани платформи, които да се употребяват в сериозна инфраструктура по вода, въздух и суша. Какво значи на процедура това - в случай че да вземем за пример възникне повреда в АЕЦ или друго индустриално дружество и се получи приключване на радиация или рискови субстанции, посредством роботизираните платформи на КВАЗАР и на база специфичен програмен продукт ще може да се откри фактическата конюнктура на мястото на повредата. Това ще е належащо в случаите, когато човешка интервенция на място е невъзможна.
За гарантиране сигурността на излъчената информация до съответните длъжностни лица, това ще се случва посредством криптиране. Освен това роботизираната платформа ще дефинира и предава посредством образован програмен продукт и друга нужна информация, като да вземем за пример равнища на радиацията, рисковете за популацията и така нататък Това е единствено един дребен образец по какъв начин ще действат другите системи на КВАЗАР, които ще могат да се ползват във всевъзможни бедствени, сериозни или високо рискови обстановки, в това число земетресение, пожар, наводнения, отбрана на границата, тероризъм и други Освен при бедствия, роботизираните платформи ще се ползват за отбрана на публични места, като молове, площади, мостове, виадукти, язовири и така нататък
Центърът беше показан от акад. Чавдар Руменин-директор на Института по роботика. В научния план вземат участие още Института по металознание, Института за нуклеарни проучвания, Националния боен университет във Велико Търново, Висшето военоморско училише- гр. Варна, Софийския университет, Техническият университет в гр. Габрово и Сдружение „ Съвременни летателни технологии “.
Официален посетител на събитието бе и министърът на вътрешните работи господин Младен Маринов, който съобщи: " Времето в което живеем и организацията на Европейския съюз постановат все по- висок стандарт и нужда от високи технологии, които да подсигуряват отбрана на информацията и нововъведения в областта на сигурността ". На представянето на плана участваха и зам.-министърът на защитата, генерал-лейтенант Атанас Запрянов, зам.-областният шеф на София господин Николай Борисов, генерали и представители на защитата, дипломати и посетители от Европейска комисия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР