Четири тона пестициди са открити край село Койнаре в резервоари

...
Четири тона пестициди са открити край село Койнаре в резервоари
Коментари Харесай

Откриха 4 тона пестиди край с. Койнаре, проверките в страната продължават

Четири тона пестициди са открити край село Койнаре в резервоари в халета на бивше летище. Оставени са там още през 90-те години. Това изясни екоминистърът Емил Димитров, който беше на място, дружно със зам.-главния прокурор Десислава Пиронева. Двамата инспектират почналата инспекция по предписание на ВАП.
Според екоминистъра се чака на същото място да излязат още 10 тона рискови боклуци.
„ Целта на инспекцията е да се обезопасят тези места ”, съобщи зам.-главният прокурор Десислава Пиронева.
„ Издадохме заповед да се направи инвентаризация в цялата страна на загробени в сериозно положение пестицити. Проблемите датират от 90-а година. Това са пестициди от 60-те и 70-те години, местени от склад в склад ”, разяснява пред публицисти Емил Димитров, представен от БГНЕС.
По думите му се разкриват от ден на ден места със загробени рискови боклуци.
„ Искаме да забележим кои са най-критични и да стартираме да ги чистим. Трябва да координирам дейностите си с прокуратурата ”, изясни министър Димитров.
„ Тези, които могат да отидат във водоизточници, да замърсят природата, да има достъп на хора, които могат да злоупотребят с тях. В тази тенденция бяха и напътствията на Върховна прокуратура към нас – да бъдат оценени според евентуалния риск от замърсяване повърхностни и подземни води, почви и безвредно предпазване “, посочи той.
„ Имаме десетки хранилища в страната, на които ги има. Например в някогашни ТКЗС-та, със съборени здания. Данните ще бъдат систематизирани ”, разяснява екоминистърът. „ Поне най-опасните ще се опитаме да ги обезвредим. Други ще транспортираме до лицензирани площадки за предпазване. Това ще стане в чужбина ”, съобщи Емил Димитров.
Министерство на околната среда и водите ще задели и средства, които са били в началото планувани за други действия.
Цялото му изявление можете да видите в идващото видео:
Сподели с твоите другари
 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР