Четири тела са открити в преобърнала се лодка край северния

...
Четири тела са открити в преобърнала се лодка край северния
Коментари Харесай

Мистерия без край: Още призрачни кораби с трупове акостираха в Япония

Четири тела са открити в преобърнала се лодка край северния бряг на японския остров Хоншу. Това е последната „ партида ” от така наречен призрачни кораби, които идват в Япония през последните седмици, оповестява Си Ен Ен.

Дългата 12,5 м дървена лодка е открита в неделя на 10 км южно от рибарското пристанище Ушитаки в селището Саи, префектура Аомори, заяви представител на локалната брегова защита.

Въпреки че няма задоволително информация, с цел да бъде разпознат съдът, той наподобява доста на лодките, открити в същия район през октомври. На тях имало надписи на корейската писменост „ Хангул” и обозначения на корпуса. Предполага се, че са пристигнали от Северна Корея.

По положението на последната открита лодка може да се съди, че тя се е носила в морето дълго време.

През последните два месеца минимум 12 лодки са открити край крайбрежията на Япония. На тях имало отблъскващ „ товар” – разлагащи се тела на 22 души. Две от телата били без глави, а настрана в едната лодка имало 6 черепа. Първият „ нереален кораб” е открит през октомври.

Бреговата защита продължава да се пробва да разплете мистерията – от кое място са пристигнали тези тела и какво се е случило на борда. Най-достоверната доктрина е, че са тръгнали от Северна Корея. На една от лодките било написано „ Корейска национална армия” – както Пхенян назовава въоръжените си сили.

Друга улика е съдрано парче плат, открито на борда, което наподобява на част от знамето на Северна Корея. Но въпреки всичко остава тайнственост какви са тези лодки. Някои японски медии настояват, че на те са били на риболовци, отклонили се от курса. Според други, телата може да са на дезертьори.

„ Това, което знаем, е, че за хората, живеещи отвън Пхенян, животът си остава извънредно тежък. И може би икономическата нужда и желанието за политическа независимост подтиква тези хора в Северна Корея да се пробват да изоставен страната”, изясни политическият анализатор Джон Нилсън-Райт.

Дезертьорите може да са избрали по-опасния маршрут през Японско море, тъй като обичайните пътища за бягство – н ай-вече границата с Китай, към този момент се охранявта строго и са сложни за прекосяване.

Превод и редакция: БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР