Четири световни гиганта за производство на храни и напитки са

...
Четири световни гиганта за производство на храни и напитки са
Коментари Харесай

Четири гиганта за храни и напитки замърсяват като 2 млн. автомобила

Четири международни колоса за произвеждане на храни и питиета са виновни за повече от половин милион тона пластмасови боклуци в шест разрастващи се страни всяка година, задоволително да покрие 83 футболни стадиони всеки ден.

Неправителствената организация Tearfund е калкулирала излъчванията на парникови газове от намерено горене на пластмасови бутилки, торбички и картони, създадени от Coca-Cola, PepsiCo, Nestlé и Unilever в разрастващи се страни, където може да има неприятно ръководство, тъй като хората нямат достъп до събирането на отпадъците.

Организацията е пресметнала, че горенето на пластмасовите боклуци от фирмите е основало 4,6 милиона тона въглероден диоксид, което е равнозначно на излъчванията на 2 милиона коли.

Tearfund, представена от " Гардиън ", е анализирала пластмасата на четирите компании на пазара в Китай, Индия, Филипините, Бразилия, Мексико и Нигерия, с цел да откри въздействието на пластмасата за еднократна приложимост в разрастващите се страни. Тези страни са определени, тъй като те са огромни разрастващи се пазари на три континента.

Бутилките и картоните, продавани в тези страни, постоянно свършват с изгарянето им или заравянето им.

В проучването се показва, че това голямо замърсяване също способства за климатичната рецесия.

Допълва се, че четирите компании са създали малко или не са загатнали излъчванията от изхвърлянето на техните артикули.

Организацията е употребила данни на Световната банка.

Coca-Cola е най-големият замърсител с пластмаса в шестте страни. Гигантът основава по 200 000 тона пластмасови боклуци или към 8 милиарда бутилки, които са изгаряни или заравяни всяка година в шестте страни - задоволително да покрие 33 футболни стадиони всеки ден. PepsiCo основава 137 000 тона пластмасови боклуци всяка година или 22 футболни стадиони на ден; Nestlé основава 95 000 тона боклуци на година или 15 футболни стадиони дневно, а Unilever - 70 000 тона боклуци на година или повече от 11 футболни стадиони дневно.

Неправителствената организация упорства фирмите да оповестяват употребяваното количество пластмаса за еднократна приложимост и продаденото във всяка страна до края на тази година; понижаване на това количество на половина до 2025 година и потребление на екологично устойчиви методи; преработване на пластмасата за еднократна приложимост и други

Между 400 000 и 1 милион души умират всяка година в по-бедните страни от болести, свързани с неприятно ръководство на отпадъците и изхвърляната пластмаса. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР