Четири специфични препоръки към България за 2019 г., отправи Европейската

...
Четири специфични препоръки към България за 2019 г., отправи Европейската
Коментари Харесай

Брюксел иска: Да събираме по-добре данъци, стабилност в банковия сектор и лесен достъп до здравеопазването

Четири характерни рекомендации към България за 2019 година, насочи Европейската комисия в годишния си отчет за стопански рекомендации към страните в Европейски Съюз.

Първата от тях - българското държавно управление би трябвало да подсигурява стабилността на банковия бранш посредством усилване на надзора, поощряване на съответна оценка на активите на банките, в това число и за в това число банкови обезпечения. Европейска комисия упорства също по този начин да бъде обезпечен контрол посредством използване на рамката за битка с изпирането на пари. Както и подсилване на небанковия финансов бранш посредством дейно използване на надзора, учреден на риска. Критика има във връзка с автомобилните застраховки, като е регистрирано, че е належащо поощряване на стабилността на автомобилния осигурителен бранш посредством справяне с пазарните провокации и оставащите структурните недостатъци.

ОТ Европейска комисия показват също по този начин, че има нужда от възстановяване на събирането на налози в браншове като горивата и налозите върху приходите. „ Трябва да се усъвършенства корпоративното ръководство на държавните предприятия посредством приемане и въвеждане в деяние на новите условия на европейското законодателство ”, акцентират от Еврокомисията.

Третата рекомендация е във връзка с икономическата политика и е обвързвана с вложенията. Брюксел показва, че страната ни би трябвало да се концентрира върху научните проучвания и нововъведенията, превоза, изключително върху неговата резистентност, ръководството на водните източници, отпадъците, енергийна инфраструктура и енергийна успеваемост, като се вземат поради районните разлики.

Четвъртата рекомендация се отнася за пазара на труда. Еврокомисията упорства за възстановяване на качеството, смисъла на пазара на труда и приобщаването на образованието и образованието, изключително за ромите и другите групи в неравностойно състояние. „ Разглеждане на общественото включване посредством възстановяване на достъпа до интегрирани услуги за претовареност и обществени услуги и по-ефективно подкрепяне на минималните приходи. Подобряване на достъпа до здравни услуги, в това число посредством понижаване на заплащането на джоба и справяне с дефицита на здравни експерти ”, се акцентира в отчета за България.

Докладът за Европейски Съюз

Въпреки по-неблагоприятните условия и международната неустановеност, европейската стопанска система бележи напредък седма поредна година и се чака през 2020 година това да продължи, като растеж бележат стопанските системи на всички страни в Европейски Съюз. Броят на заетите хора е на рекордно високо ниво, а безработицата - на рекордно ниско. Запазват се забележителните разлики сред обособените страни, райони и групи от популацията. Комисията приканва страните да покачват напредъка, реализиран през последните години. Ефективните промени, съпроводени от целенасочени капиталови тактики и виновни фискални политики, не престават да насочват ловко обновяването на европейската стопанска система, се показва в известието на Европейска комисия.

Днешните рекомендации дават насоки на страните да отговорят по подобаващ метод на съществуващите и новите стопански и обществени провокации, и да изпълнят главните цели на политиката, които споделят. Съдържанието на рекомендациите отразява общите цели, избрани в годишния преглед на растежа за 2019 година и в рекомендацията за икономическата политика за еврозоната от ноември предходната година. Препоръките се основават на подробната оценка на отчетите за обособените страни от февруари, и на оценката на националните стратегии, показани през април.

Забавянето на икономическия напредък в международен мащаб покачва нуждата от продължение на структурните промени, като се даде преимущество на тези, ориентирани към постигането на резистентен и приобщаващ напредък. Държавите в Европейски Съюз следва да реализират прогрес в общественото доближаване. Държавите от еврозоната следва да пристъпят към по-симетрично възобновяване на салдото и да продължат напъните за подсилване на единния пазар и задълбочаването на европейския стопански и паричен съюз, написа в известието.

Препоръките включват нараснало внимание при определянето на потребностите от вложения на национално ниво и подреждането им по цели, както и взимането поради на районните и териториалните разлики. Откакто непрекъснатите стопански оценки, така наречен " европейски учебен срок ", се ползват от 2011 година, страните в Европейски Съюз са постигнали най-малко прочут прогрес по осъществяването на над две трети от рекомендациите, регистрира Европейска комисия.

Най-голям прогрес е реализиран в региона на финансовите услуги и политиките по заетостта, до момента в който рекомендациите за разширение на данъчната основа и в региона на опазването на здравето и съревнованието при услугите се извършват доста по-слабо. Запазват се икономическите и обществените провокации от утежняване на вероятностите. По-решителното използване на промените във всички области е жизненоважно за подобряването на устойчивостта на стопанските системи на Европейски Съюз, се показва в отчета.

Преодоляването на макроикономическите несъответствия напредва, само че са нужни спомагателни дейности в региона на политиката. Някои страни не престават да регистрират частен и бюджетен дълг на рекордно високи нива, което лимитира опциите за деяние за превъзмогване на негативните последствия. В други страни се следят признаци на допустимо " прегряване " на стопанската система, обвързвано с динамичното повишаване на цените на жилищата и повишението на разноските за труд за единица продукция. Всички страни в Европейски Съюз се нуждаят от спомагателни ограничения за повишение на продуктивността, увеличение на вложенията и поощряване на опциите за стопански напредък, показва комисията.

В известието на Европейска комисия се показва също, че България е измежду страните, които би трябвало продължат корекциите на макроикономическите несъответствия.  През февруари Комисията откри съществуването на несъответствия в 13 страни членки (България, Германия, Ирландия, Испания, Нидерландия, Португалия, Румъния, Франция, Хърватия и Швеция), като в три от тях несъответствията са несъразмерни (Гърция, Италия и Кипър). Както в предишни години тези несъответствия подлежат на непрекъснат специфичен мониторинг в границите на процедурата при макроикономически несъответствия.

Комисията предприе ограничения в границите на Пакта за непоклатимост и напредък. Тя предлага процедурата при несъразмерен недостиг да бъде прекъсната за Испания. След като Съветът на Европейски Съюз вземе решение за това, всички процедури за несъразмерен недостиг, стартирани по време на икономическата рецесия, ще бъдат завършени. През 2011 година ограниченията по Пакта се прилагаха за 24 страни в Европейски Съюз, отбелязва Европейска комисия.

Комисията одобри отчети за Белгия, Италия, Кипър и Франция, в които прави оценка до каква степен тези страни съблюдават условията за недостига и дълга по контракта за Европейски Съюз. За Италия в отчета се заключава, че предприемането на процедура за несъразмерен недостиг въз основа на дълга е целесъобразно.

Унгария е в процедура при доста отклоняване от 2018 година, а Румъния - от 2017 година. Комисията насочи през днешния ден предизвестие към Унгария и Румъния, че през 2018 година е регистрирано доста отклоняване, и предлага на Съвета на Европейски Съюз да предложи на тези две страни да вкарат съответните ограничения.

Комисията одобри също третия отчет за Гърция по задълбоченото наблюдаване, въведено след приключването дейностите по Европейския механизъм за непоклатимост. В отчета се отбелязва, че от август 2018 година Гърция е подхванала рационални ограничения, само че регистрира, че осъществяването на промяната се е забавило в последните месеци и че съгласуваността на някои ограничения с уговорките, поети пред европейските сътрудници, не е сигурна и излага на заплаха постигането на контрактуваните фискални цели.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР