Четири са сценариите за бъдещето на Турция, пише сайтът obzornews.bg,

...
Четири са сценариите за бъдещето на Турция, пише сайтът obzornews.bg,
Коментари Харесай

Четири сценария за Турция след изборите

Четири са сюжетите за бъдещето на Турция, написа уеб сайтът obzornews.bg, който следи и проучва задълбочено вътрешнополитическата обстановка в югоизточната съседка.

Ето какви са опциите съгласно изданието:

В Турция 56 милиона 322 хиляди гласоподаватели ще отидат до урните на 24 юни, неделя. Ще има две бюлетини, ще се гласоподава за президент и за партиите които ще бъдат излъчени в Меджлиса, по този начин за пръв път турците ще изберат президент, който в същото време ще оглави и държавното управление.

Общо с гласовете на 3,5 милиона гласоподаватели, които се намират в чужбина близо 60 милиона турски жители ще изберат своя президент, както и 600 народни представители. Преди конституционните промени с референдума на 16 април 2018 година, в турския Меджлис имаше 550 депутати.

1,7 милиона младежи ще гласоподават за пръв път

1 милион 650 хиляди 171 младежи ще навършат пълноправие и ще получат право на глас на тези избори. Предпочитанията на младежите са от жизненоважно значение за тези кандидат-президенти, които желаят да завоюват още на първи тур.

Анкетите сочат, че младежите не са удовлетворени от сегашната власт, поради възбраните в интернет, което дава опция на опозицията да ги притегли на своя страна. Именно заради тази причина предизборната акция беше белязана от преобладаващата роля на обществените медии, посредством които се отразяваха митингите основно на опозиционните претенденти.

Броят на хората с увреждания, имащи право на глас е 664 хиляди 326. Гласоподавателите над 75-годишна възраст наброяват 2 милиноа 473 хиляди 800 души. 5 милиона 333 хиляди 899 души ще гласоподават в мобилни урни в 271 общини.

Гласуването ще стартира в неделя от 08.00 ч. и ще завърши в 17.00 ч.

В общо 81 области ще има 181 хиляди 863 секции, а в пандизите ще бъдат открити 493 такива. Гласуването ще протече сред 08.00 – 17.00 ч.

Това са формалните данни, оповестени от Висшия избирателен съвет.

В най-ранните часове на 25 юни, въпреки и импровизирано ще стане ясно с кои партии и политици ще върви към 2023 година Турция.

Скандалът, сътворен от Анадолската организация, която разгласи, че „ Ердоган ще завоюва с 52 % “

Изборните резултати ще повлияят на ориста на 81 милиона души с ангажимента, че в една демократична страна не може да се позволява саботиране, подправяне на изборите и кражбата на гласове.

Случаите на коли без регистрационни номера край изборните секции, котките в трафопостовете, подпечатаните бюлетини в чували, открити в контейнерите за отдпадъци и променянето на изборните правила в деня на изборите в предходни години, ще хвърлят дебела сянка на подозрение върху изборите на 24 юни.

Няколко дни преди изборите по екрана на телевизия TVNet се появиха изведнъж резултати на държавната Анадолска организация, съгласно които Ердоган побеждава с 52 на 100.

Като съпоставим думите на Ердоган, че „ би трябвало да работят за това, Демократичната партия на народите да не може да прескочи 10-процентовата преграда и данните на АА, упованията за транспарантни и почтени избори се помрачават.

Решението на Висшия избирателен съвет да се признаят за годни бюлетините и пликовете без щемпел, може да насърчи подправянето на изборите. Затова на плещите на покровителите от опозиционните партии лежи голяма отговорност.

Най-големият губещ ще са социологическите организации

Най-големият губещ ще са социологическите организации, тъй като те организират своите анкети в изискванията на изключително състояние, при което не съумяват да работят в спокойна среда.

Влияние върху статистическата неточност ще окаже и фактът, че хората се опасяват да не бъдат следени и да не се образуват доноси против тях.

Ердоган, който ръководи Турция от шестнайсет години насам за пръв път ще има против себе си по-солиден конкурент в лицето на претендента на опозиционната Републиканска национална партия Мухарем Индже, който за малко време съумя да раздвижи предизборните манифестации по площадите.

Ентусиазмът за нова смяна, която настъпи измежду хората пролича както на митингите, по този начин и от споделянията в обществените мрежи.

Лидерката на Добрата партия Мерал Акшенер също ще откъсне гласове от електората на Ердоган, както и от някогашната си Партия на националистическото придвижване с водач Девлет Бахчели. Лидерът на Партията на щастието Темел Карамоллаоглу организира по-енергична предизборна акция, даже от Ердоган.

Високоморието на Ердоган, което болести даже най-забутаната градска организация на Партията на справедливостта и развиването, породи мощна неприязан в обществото.

При изключителното състояние тази злост остава прикрита, само че Мухарем Индже сподели, че ще може да трансформира този яд в социална сила, посредством изборните урни.

Ердоган и неговата ПСР, от една страна не можаха да обещаят нищо ново на обществото, а, от друга, не съумяха да задържат срутва в стопанската система.

Въпреки покачването на лихвения % до равнища от 20 пункта, цената на американската валута не пада под 4,75 турски лири за 1 $, а цената на 1 кг лук и картофи доближи до 6 лири, което изнервя турските жители.

Основно два са факторите, които имат определяща роля за образуването на избора на хората: стопанската система и терорът.

Изследване на социологическа организация „ Метропол “ демонстрира по какъв начин хората гласоподават когато икономическото положение се утежнява. Казано в резюме, колкото повече се утежнява стопанската система, толкоз повече понижава и поддръжката за властта.

Икономическият коз, който до момента помагаше на ПСР да печели избори сега има изцяло противоположен резултат. Текущият недостиг на страната е 57 милиарда $. За една година би трябвало да се изплатят 185 милиарда $ външен дълг.

Валутните запаси на Централната банка не покриват даже вноса за два месеца. За една година запасите се стопили с 10 милиарда $. Има потребност от средства. Поскъпването на цените беше отсрочено за след изборите. Когато завоюва изборите първата задача на ПСР ще бъде да навакса това закъснение в покачването на цените.

В интервал, в който в света финансовите средства се свиват курсът на $, лихвите и инфлацията в Турция стават неудържими. Когато не съумя да откри средства, Аржентина се принуди да изиска заем от МВФ. Фондът отпусна на страната 50 милиарда $ заем и я обвърза с дисциплиниращи правила, които би трябвало да съблюдава.

След изборите Турция също ще се изправи лице в лице с дълговата рецесия. Следователно предприемачите, вносителите, експортьорите и фондовете, които обезпечават свежи пари на Турция се приготвят за най-различни сюжети според от изборните резултати.

Първи сюжет: победа за Ердоган

Според първия вероятен сюжет, в случай че Ердоган завоюва президентските избори, а неговата партия и тази на Бахчели с който основаха Алианс за републиката се снабди с болшинство в Меджлиса, тогава стопанската система ще продължи да плува в мътни води.

При това състояние пазарите изпитват безпокойствие от това, че по силата на изключителните си пълномощия Ердоган може да постави завършек на независимостта на Централната банка.

Преди дни турският президент съобщи пред гласоподаватели в град Адана: „ Нека да прескочим изборите на 24 юни. Вие ми дайте пълномощията и ще видите по какъв начин ще се оправя с лихвения % и останалите проблеми. “

А по-рано Ердоган беше споделил, че след изборите „ ще се оправи с тези, които му афишират война посредством лихвения % “.

Специалистите запомниха тези думи и в случай че Ердоган победи на изборите, в кратковременен проект може да има някакво стабилизиране, само че според от твърдите стъпки на турския президент валутата ще нараства, лихвите ще порастват, а борсата ще продължи да върви надолу.

Втори сюжет: победа за Индже

Мухарем Индже, който трансформира в свое предизборно мото думата „ ДОСТАТЪЧНО “, изтървана от Ердоган, през последните две седмици изпъкна на напред във времето със своите качества.

В случай че се осъществя вторият сюжет, който позволяват задграничните наблюдаващи, тогава Турция ще поеме глътка въздух.

Въпреки че не се изговаря намерено, задграничните наблюдаващи считат, че успеха на Индже може да върне Турция от прага на огромна рецесия.

В чужбина са подготвени да дадат на Индже отворен чек, с цел да компенсира изгубеното време и да организира нови промени. Посланията, които Индже насочи на площадите обнадеждиха външните наблюдаващи, които ги намират за разумни.

За пазарите най-идеалният избирателен резултат е Мухарем Индже да стане президент, а Националният алианс, част от който е и неговата Републиканска национална партия да завоюва болшинство в Меджлиса.

При тази картина се позволява, че в Народното събрание ще влезе и прокюрдската Демократичната партия на народите (ДПН).

Кандидатът за президент на ДПН Селяхатин Демирташ, който се намира в пандиза в Одрин съумя както да сплоти кюрдските гласоподаватели, по този начин има и капацитет да притегли гласове от левия и десния набор.

Изходът от изборите ще дефинират кюрдите и младежите, които ще гласоподават за пръв път.

Трети и четвърти сюжет: безпорядък и предварителни избори

Останалите два сюжета плануват безпорядък и предварителни избори. Ако Ердоган или Индже завоюват президентските избори, само че партиите им не съберат болшинство в Народното събрание, това няма да се хареса на гласоподавателите. Защото Турция се нуждае от смяна, нормализиране и законов ред, както от вода и въздух. Решението на политическите и икономическите проблеми директно ще зависи от изборните резултати.

Колко успешен е бил изборът на турците, ще се проличи незабавно от положението на стопанската система.
Инвеститорите са готови и за най-лошия сюжет.

Бъдещето на Турция ще се образува съгласно избора на единият от двамата кандидати за президентския пост: Ердоган и Индже.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР