Четири са нашите основни приоритета – бъдещето на младите хора

...
Четири са нашите основни приоритета – бъдещето на младите хора
Коментари Харесай

Борисов: България има четири приоритета, трябва да дадем европейска перспектива на Балканите 


Четири са нашите съществени целта – бъдещето на младежите в Европа, Западните Балкани и свързаността в района, сигурна и постоянна Европа и цифровите умения. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов в Европейския парламент, където показа целите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Западни Балкани и Европейски Съюз

„ По Западните Балкани има няколко разновидността. Ние предложихме един, който не носи опасности за Европейски Съюз. Ясно знаем, че в мандата на тази Комисия няма да има признати страни в Европейски Съюз “, акцентира Борисов. Сега е точният миг, когато би трябвало да кажем на страните от Западните Балкани, когато могат да чакат да бъдат признати, счита той.

„ В момента народите на Балканите откровено чакат, че най-после ще имат проект за присъединение към Европейски Съюз. България и Република Македония дадоха един същински образец, че с такт и доброжелателност могат да вземат решение проблеми и да не идват при вас с проблемите си. Договорът, който години се влачеше, беше подписан наскоро и утвърден тези дни от македонския парламент, уповавам се, че идната седмица това ще го направи и българският “, сподели Борисов.

Българският министър председател откровено се надява, че скоро ще се реши и въпросът за името сред Македония и Гърция и Скопие доста скоро ще стане член на НАТО и Европейски Съюз. Борисов е безапелационен, че би трябвало да се създадат вложения в инфраструктурата на Балканите, с цел да имат бъдеще младите в района и те да не се обезлюдят. „ Ако ние не го създадем, ползата, който има Русия, Турция, Китай ще го създадат, тъй като имат ползи на Балканите “, добави българският министър председател.

„ Сега е моментът да дадем вероятност на Балканите. Стабилността на Балканите директно дава отговор за стабилността на Европа “, безапелационен е Борисов. „Изходът е европейска перспектива“, добави той и изрази вяра, че Таяни и Юнкер ще поддържат тази концепция.

Отношенията на Европейски Съюз с Русия и Турция

Българският министър председател разяснява и връзките с Русия и Турция. Ще търсим нормализиране на връзките с Русия, само че това ще бъде общоевропейско решение, съобщи Борисов. Той счита, че би трябвало да се подпише съглашения с Турция, изключително на фона на миграционната рецесия. Борисов прикани за прагматични връзки с Анкара.

Мигрантите и Европейски Съюз

Ще се опитаме с доста такт и дипломатичност да решим въпроса с разпределението на мигрантите в Европейски Съюз. „ Има няколко страни, в които са струпани доста мигранти, други, които не желаят да одобряват такива, и трета група – Италия, Гърция и България – които са на границата. Трябва да се създадат сигурни центрове, покрай военните спорове, с цел да могат по-късно хората да се върнат по своите родни места и да вземат участие в тяхното възобновяване. Икономическите мигранти би трябвало да бъдат допускани до там, където има потребност от тях. Това са моите оферти по този проблем“, сподели Борисов.

Политиките на Европейски Съюз

Българският министър председател се разгласи в поддръжка на кохезионната политика. Според него България е подготвена за влизане в чакалнята на еврозоната, тъй като страната има доста положителни стопански индикатори – растежът на Брутният вътрешен продукт е 4%. Борисов също по този начин акцентира значимостта на единната отбранителна и енергийна политика за бъдещето на Евросъюза. Убеден съм, че няма усъвършенства от нас, сподели той и изрази вяра, че Австрия, която ще бъде идващият ръководител на Съвета на Европейски Съюз, ще продължи политиките, които България е заложила.

След премиера Борисов думата взе ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. „ Българските 6 месеца ще са от извънредно значение за Европейски Съюз. Посетих България и открих, че тя е добре готова за него “, сподели той и акцентира, смисъла на европейско съдействие по въпросите на миграцията и дигитализацията. Юнкер прикани България да направи повече за битката с корупцията.

България е въодушевяващ образец за Западните Балкани

Според него България не един път е доказвала, че може да построява мостове сред Европейски Съюз и страните от Западните Балкани. „ България е предопределена за такава роля. Тя добре познава района и е минала през сложни процеси. Винаги давам за образец България, която е постигнала обилни триумфи – чудесно се оправя с дълга и бюджетния недостиг, за разлика от доста други страни. Това са отлични предпоставки за присъединение към чакалнята на еврозоната “, сподели ръководителят на Европейска комисия.

„ България може и ще бъде източник на въодушевени за страните от Западните Балкани. За това с право българският министър председател подрежда връзките си с тях като приоритет “, акцентира Жан-Клод Юнкер.

„ Искам да насочва посланието към страните от Западните Балкани, че присъединението към Европейски Съюз не е нещо естествено, а би трябвало да бъде извоювано с доста старания. Всички спорове би трябвало да бъдат уредени преди присъединението им към Европейски Съюз. Страните от Западните Балкани заслужават действителна европейска вероятност. Присъединяването им към Съюза няма да се състои до края на този мандат на тази Еврокомисия, тъй като те не дават отговор на нужните условия. Те би трябвало да създадат нужните промени “, безапелационен е Юнкер.

„Уверен съм, че България ще си свърши добре като ръководител. Бойко Борисов е потвърден европейски демократ. Успехът на едно председателство не зависи от размера на дадена страна, а от волята на нейните водачи. България и Бойко Борисов демонстрират воля за постигането на триумф на това председателство“, безапелационен е ръководителят на Европейска комисия, осведоми БГНЕС
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР