Четири работодателски организации са сигнализирали Комисията за защита на конкуренцията(КЗК)

...
Четири работодателски организации са сигнализирали Комисията за защита на конкуренцията(КЗК)
Коментари Харесай

Работодатели се жалват в Брюксел за цената на тока

Четири работодателски организации са алармирали Комисията за отбрана на конкуренцията(КЗК) и Европейската комисия (ЕК) за открито от тях картелно съглашение на свободния пазар на електрическа енергия. Сигналът е подаден от Асоциацията на индустриалния капитал в България с ръководител Васил Велев, Българската стопанска камара с ръководител Радосвет Радев, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, която се управлява от Кирил Домусчиев и Българската търговско-промишлена палата с ръководител Цветан Симеонов. Сигналът е изпратен до Комисия за защита на конкуренцията, Главна дирекция " Конкурентоспособност " на Европейска комисия и Агенцията за съдействие сред регулаторите на сила (ACER). Бизнесът желае Комисия за защита на конкуренцията да проверява дейностите на група участници на свободния пазар на електрическа сила, които " с държанието си по неприемлив метод нарушават правилата на свободно договаряне и конкуренция, залегнали в българското законодателство ". Работодателите сочат 11 сдружения, които съгласно тях са намесени в производството и продажбата на електрическа енергия - топлофикационните сдружения в Бургас, Перник, Плевен, Русе, Велико Търново, Враца, Сливен и Габрово, както още " Брикел " ЕАД, Топлоелектрическа централа " Бобов дол " и Топлоелектрическа централа Марица 3.

" Електрическата сила, създадена от гореизброените сдружения, се продава на свободния пазар на електрическа енергия от сдружението търговец " Гранд Енерджи дистрибюшън ", обвързвано с производителите. Търговецът " Гранд Енерджи дистрибюшън " по силата на контракт съставлява " Топлофикация София " ЕАД при продажба на електрическата сила, създадена от когенерацията на сдружението.

Наличието на съгласуваност сред притежателите на индустриални мощности и субекта - търговец на свободния пазар, съставлява централизация, която обективно основава условия за манипулиране на пазара. Налице са и условия за изкуствено основаване на недостиг на електрическа сила посредством ограничение на личното произвеждане и по едно и също време с това изкупуване посредством свързани търговци на цялото предлагано от държавните сдружения - производители, количество електрическа енергия на борсата ", написа в сигнала на бизнес организациите.

Оттам изясняват още, че под контрола на притежателите на индустриалните мощности е и застрахователно сдружение, което издава застрахователни полици като форма на гаранционно поръчителство при закупуване на електрическа сила преди всичко на групата търговци, свързани с производителя. Затова може да се направи обосновано съмнение за съществуване на неприемлива централизация по смисъла на Закона за защита на конкуренцията, акцентират от бизнеса. Пазарното държание на въпросните участници на пазара на електрическа сила пък създавало подозрения за съществуване на картелно съглашение.

Организациите упрекват Националната електрическа компания, че оказва помощ всичко това да се случи, откакто е оповестила търг за продажба на електрическа енергия, " при който предизвестено фаворизираше единствено един вероятен покупател ". Междувременно нейният изпълнителен шеф Петър Илиев, който преди повече от месец подаде оставка от поста, само че тя не бе призната от борда на компанията майка " Български енергиен холдинг " (БЕХ), в този момент към този момент е отхвърлен. От БЕХ отхвърлиха да уточнят претекстовете за отстраняването. От петък мястото на Петър Илиев бе заето от Иван Йончев. Той също по този начин беше началник на БЕХ до юли 2014 година, когато бе заменен по причина, че би трябвало да се лекува и това за дълго ще му пречи да извършва отговорностите си отпред на холдинга, само че малко по-късно влезе в борда на АЕЦ " Козлодуй ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР