Четири работодателски организации са сигнализирали Комисията за защита на конкуренцията(КЗК)

...
Четири работодателски организации са сигнализирали Комисията за защита на конкуренцията(КЗК)
Коментари Харесай

Работодатели сезират КЗК и ЕК за картел на пазара за ток

Четири работодателски организации са алармирали Комисията за отбрана на конкуренцията(КЗК) и Европейската комисия (ЕК) за открито от тях картелно съглашение на свободния пазар на електрическа енергия. Сигналът е подаден от Асоциацията на индустриалния капитал в България с ръководител Васил Велев, Българската стопанска камара с ръководител Радосвет Радев, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, която се управлява от Кирил Домусчиев и Българската търговско-промишлена палата с ръководител Цветан Симеонов.

Сигналът е изпратен до Комисия за защита на конкуренцията, основна дирекция " Конкурентоспособност " на Европейска комисия и Агенцията за съдействие сред регулаторите на сила (ACER).

Бизнесът желае Комисия за защита на конкуренцията да проверява дейностите на група участници на свободния пазар на електрическа сила, които " с държанието си по неприемлив метод нарушават правилата на свободно договаряне и конкуренция, залегнали в българското законодателство ". Работодателите сочат 11 сдружения, които съгласно тях са намесени в производството и продажбата на електрическа енергия - топлофикационните сдружения в Бургас, Перник, Плевен, Русе, Велико Търново, Враца, Сливен и Габрово, както още " Брикел " ЕАД, Топлоелектрическа централа " Бобов дол " и Топлоелектрическа централа Марица 3.

" Електрическата сила, създадена от гореизброените сдружения, се продава на свободния пазар на електрическа енергия от сдружението търговец " Гранд Енерджи дистрибюшън ", обвързвано с производителите. Следва да изтъкнем и обстоятелството, че търговецът " Гранд Енерджи дистрибюшън " по силата на контракт съставлява " Топлофикация София " ЕАД при продажба на електрическата сила, създадена от когенерацията на сдружението.

Наличието на съгласуваност сред притежателите на индустриални мощности и субекта - търговец на свободния пазар съставлява централизация, която обективно основава условия за манипулиране на пазара. Налице са и условия за изкуствено основаване на недостиг на електрическа сила посредством ограничение на личното произвеждане и по едно и също време с това изкупуване посредством свързани търговци на цялото предлагано от държавните сдружения – производители количество електрическа енергия на борсата ", написа в сигнала на бизнес организациите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР