Четири професионални гимназии стават общинска собственост Сградите на четири професионални

...
Четири професионални гимназии стават общинска собственост Сградите на четири професионални
Коментари Харесай

Вижте решенията на Министерски съвет от днес

Четири професионални гимназии стават общинска благосъстоятелност

Сградите на четири професионални гимназии в страната стават общинска благосъстоятелност с решения на Министерски съвет. Това са професионалните гимназии по селско стопанство „ Сергей Румянцев “ в Луковит, по мениджмънт и хранителни технологии в Плевен, по селско стопанство „ Земя “ в Провадия и по хранителни технологии и туризъм в Ямбол. Досега те са били обществена държавна благосъстоятелност, ръководени от МЗХГ като принципал на образователните заведения. Решенията са стимулирани с преобразуването на гимназиите в общински.
Терен от 19,4 дка и осем здания в местността „ Геджи борум “ получава община Харманли. Имотът ще разреши локалната власт да обезпечи нужните складови и гаражни пространства на общинските предприятия „ Превенция, благоустройство и строителство “ и „ Чистота “.
Правителството даде единодушието си „ Български пощи “ ЕАД да продаде два парцела в Пазарджик и Русе посредством търг с скрито наддаване при начални цени не по-ниски от избраните от самостоятелен лицензиран оценител. Това са апартамент от 38 кв. м и гараж с повърхност 79 кв. м, които не се употребяват от държавното сдружение и не са нужни за осъществяване на главните му действия. Чрез продажбите се продължава политиката на „ Български пощи “ за намаление на разноските и увеличение на приходите.

Правителството утвърди Рамковото съглашение сред Европейски Съюз и Австралия

Министерският съвет утвърди Рамковото съглашение сред Европейския съюз Австралия, подписано на 7 август 2017 година в Манила.
Сключването на съглашението е значима стъпка към усилването на ролята на Европейски Съюз в Азиатско-тихоокеанския район. Изпълнението му ще способства за задълбочаване на партньорството по въпроси на правата на индивида, върховенството на закона, неразпространението на оръжия за всеобщо заличаване, миграцията и битката с тероризма. Споразумението визира и съдействието по стопански и търговски въпроси, в това число вложения и селско стопанство, климатични промени и енергетика. Ще се даде опция и за взаимоотношение в области като правораздаване и вътрешни работи, технологии, опазване на здравето, обучение и просвета, обществени въпроси, превоз, предварителна защита и ръководство на рецесии.
България поддържа разговора сред Европейски Съюз и Австралия и счита, че Рамковото съглашение ще послужи като платформа за взаимни дейности и задълбочаване на практическото съдействие както сред Съюза и Австралия, по този начин и сред България и Австралия.

България и Англия уголемяват съдействието си в региона на логистичната поддръжка на въоръжените сили

Правителството утвърди плана на меморандум за съгласие сред министерствата на защитата на България и на Англия по отношение на взаимна логистична поддръжка. Документът ще размени подобен меморандум от 2007 година, като ще разшири неговата рамка на приложение.
В съпоставяне с досегашните договорености се регламентират и други посоки на логистиката, като здравна поддръжка, характерни логистични действия при очистване на последици от естествени бедствия и други На тази основа се планува да бъдат договаряни и сключвани обособени съглашения сред министерствата на защитата на двете страни за замяна на материални запаси, обезпечаване на превоз и за други съответни задания с релативно къс интервал на осъществяване.
Подписването на меморандума основава нужните условия за взаимна поддръжка сред военни формирования от въоръжените сили на двете страни при взаимно присъединяване във военни действия на НАТО както на националните им територии, по този начин и отвън тях. Това в допълнение подсигурява осъществяването на поетите задължения, произлизащи от участието на страната ни в НАТО, и покачва оперативните качества за гарантиране на националната сигурност и консолидиране към груповата защита.

Правителствата на България и Република Македония ще работят за поевтиняване на роуминга

Правителството утвърди план на меморандум за съгласие сред българското Министерство на превоза, осведомителните технология и известията и Министерството на осведомителното общество и администрацията на Република Македония за понижаване на интернационалните цени за роуминг за телекомуникационни услуги.
Документът ще бъде подписан по време на съвещанието на държавните управления на двете страни в Струмица на 23 ноември т. година С него министерствата се договарят да насърчат мобилните оператори да сключат между тях съглашения, които да доведат до трайно понижаване на цените на дребно на услугите в роуминг за крайните консуматори. В момента те са едни от най-високите в Европа – сред 2,99 лева и 6,99 лева на минута и към 25 лева на мегабайт.
Отпадането на роуминга на страните от Западните Балкани с Европейския съюз е измежду целите на българското държавно управление и на българския еврокомисар Мария Габриел. То е част от ограниченията за възстановяване на свързаността на всички нива в района, което директно ще се отрази на контактите сред жителите и компаниите. Наред с политическата поддръжка за европейската интеграция на Западните Балкани, държавното управление е решено да поддържа и редица на практика решения, които да подкрепят развиването на района като общ пазар от 22 млн. души.

Одобрени са резултатите от съвещания на Съвета на Европейски Съюз

Правителството утвърди отчети за резултатите от извършени съвещания на Съвета на Европейския съюз.
Съветът на Европейски Съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси, извършен на 23 октомври в Люксембург, реализира общ метод по предлагането за изменение на директивата за командироването на служащи в границите на даването на услуги. Основните договорености са за равно отнасяне на служащите, изпратени от организация за краткотрайна претовареност, и локалните служащи, както и за установяване на периода на дълготрайното командироване на 12 месеца с опция за удължение с още шест месеца. Директивата няма да се ползва във връзка с транспортната сфера до влизането в действие на бъдещото секторно законодателство.
Заседанието на Съвета по превоз, телекомуникации и енергетика се организира във формат „ Телекомуникации “ на 24 октомври в Люксембург. На него бяха извършени полемики по тематиките за единния дигитален пазар, киберсигурността и развиването на мрежите от пето потомство – 5G. Държавите членки поддържаха задачите на Стратегията за единния дигитален пазар и срокът за нейното осъществяване – края на 2018 година Подкрепа беше изразена и за оферти от Комисията кибер пакет като беше посочено, че във връзка с киберсигурността главен приоритет е навременното въвеждане на директивата за мрежова и осведомителна сигурност.
Съветът на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН) заседава на 7 ноември в Брюксел. В рамките на дневния ред беше разискван пакетът за облагане с Данък добавена стойност в региона на електронната търговия. Обект на полемика беше и прегледът на Европейската система за финансов контрол. Комисията показа настоящото положение на договарянията по Директивата за неплатежоспособност, преструктуриране и даване на втори късмет, а Европейската счете палата – годишния отчет за осъществяването на бюджета на Европейски Съюз за финансовата 2016 година. Министрите на финансите утвърдиха заключенията на Съвета за статистиката на Европейски Съюз.

Министерството на образованието и науката ще има още един представител в Постоянното посланичество на България към Европейски Съюз в Брюксел

Министерството на образованието и науката ще разполага с още един – втори, дипломатически представител във краткотрайния състав на представителството на страната ни в Европейския съюз в Брюксел. Това се постанова заради повишените задължения на България като ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз, както и естеството на тематиките, по които МОН има отношение.
Страната ни ще координира процеса на взимане на решения по другите тематики в областта на научните проучвания и образованието, в който са включени Работната група „ Научни проучвания “, Работната група за цифрови умения, Работната група за развиване на Болонския развой, Комитетът по обучение, Комитетът за европейското научноизследователско пространство и нововъведенията, Съветът по конкурентоспособност. България взе участие още в работните групи в региона на междинното и учебното обучение, работните групи и комитети в региона на признаването на професионални квалификации, комитетите по стратегиите „ Еразъм+ “ и „ Хоризонт 2020 “, конференции, конгреси и срещи, проведени от Европейската комисия и Европейския парламент, както и други двустранни срещи.

Общините получават над 16 млн. лева.за оптимизация на учебната мрежа и стимулиране на резултатите в учебните заведения

Министерският съвет утвърди спомагателни прехвърляния в размер на 12 260 475 лева по бюджетите на общините.
Със средствата се обезпечават финансово действия по модул „ Оптимизиране на вътрешната конструкция на учебните заведения, детските градини, ученическите общежития и районните центрове за поддръжка на процеса на приобщаващо обучение “ от Националната стратегия „ Оптимизация на учебната мрежа “. С тях ще бъдат изплатени компенсации за юли и август 2017 година при понижаване на числеността на личния състав заради смяна в структурата и състава му, както и за компенсации при преустановяване на трудовите правни отношения на друго съображение. Включени са и компенсации на личния състав при преструктурирането на мрежата посредством закриване или превръщане на учебни заведения, детски градини, общежития и районни центрове.
На общините са предоставени и 3 926 650 лева, обезпечени от бюджета на МОН за погашение на в допълнение заплащане за реализирани резултати от труда на шефовете на общинските детски градини, учебни заведения, центрове за поддръжка за личностно развиване и за специфична просветителна поддръжка.

Борис Димитров ще управлява ДКСИ и през новия мандат на Комисията

Правителството освободи досегашния състав на Държавната комисия по сигурността на информацията заради приключване на законово регламентирания й петгодишен мандат и дефинира нов състав.
Председател на ДКСИ и през новия мандат ще бъде Борис Димитров. За заместник-председател е избран Иван Павлов, който все още е шеф на отдел в ДАНС. В състава на Комисията влизат също Симеон Николов – чиновник по сигурността на информацията в „ Терем “ ЕАД, Алекси Алексиев – шеф на дирекция „ Сигурност “ и чиновник по сигурността на информацията в МЗХГ, и доцент доктор Иво Великов – учител в Академията на Министерство на вътрешните работи.

Министерски съвет ще получи от Българска национална телевизия авторските права на аудиовизуалните материали от Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз

Българската национална телевизия дава на Министерския съвет изключителните права за потребление на аудиовизуалните материали, основани от Българска национална телевизия в качеството й на домакин-разпространител на картина и тон от събитията по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година Това става допустимо по силата на съглашение с публичната телевизия, чийто план държавното управление утвърди през днешния ден.
С решение на държавното управление от март т. година Българска национална телевизия бе избрана за телевизия - хазаин, виновна за разпространяването на картина и тон от събитията по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Съгласно това решение Българска национална телевизия ще дава гратис фрагменти на всички упълномощени български и задгранични медии.
Изключителното право на прилагане се дава безплатно и за оптимално допустимия по Закона за авторското право и сродните му права период от 10 години.

Министерският съвет предлага законови промени в региона на държавната помощ за филмопроизводството

Министерският съвет утвърди план на закон за изменение на Закона за филмовата промишленост.
Със законопроекта се оферират разпореждания, които имат за цел да изпълнят уговорките на България за привеждане на настоящата скица за държавна помощ в региона на филмопроизводството в сходство със Съобщението на Европейската комисия по отношение на филмовата промишленост. Те плануват обвързване за получателите на държавна помощ да разходват част от бюджета на филмовата продукцията на територията на страната. Отменя се и дискриминационната наредба създателите на филми, създадени на територията на страната, да имат българско поданство.
Законопроектът се предлага в резултат на мониторинг на утвърдената от Европейската комисия Схема за помощ на българската кино промишленост със период на деяние до 31.12.2017 година Мониторингът се организира от Групово дело „ Конкуренция” и все още не е завършил, заради несъблюдение на дадените инструкции по привеждане на българското законодателство в сходство със Съобщението на Комисията.
Предвиден е експлицитен текст, който регламентира, че след 31.12.2017 година самостоятелни помощи по настоящата скица няма да бъдат предоставяни, защото е в ход одобряването на нова скица за държавна помощ за филмопроизводството.
С поправките се вкарва легално определение за „ сложен филм “. Това е филм, чиято единствена версия е на български език.
Предлагат се и ограничения за понижаване на административната тежест. Отпада условието за включване в обществения указател на филмовите продуценти, разпространителите на филми и на лицата, осъществяващи показ на филми на територията на България, да се дава настоящо уверение за регистриране в Търговския указател. Информацията ще се събира по длъжностен път.

Предлагани законови промени улесняват унищожаването на касетъчни муниции

Правителството предлага смяна в Закона за осъществяване на Конвенцията по касетъчните муниции и Конвенцията за възбрана на потреблението, складирането, производството и прехвърлянето на противопехотни мини и за тяхното заличаване. Промяната ще разреши България да извърши отговорностите си по унищожаването на касетъчните муниции.
Предлаганото допълнение в Закона планува при унищожаването на касетъчни муниции на българските въоръжени сили, което се прави отвън територията на страната, отпадъчните взривни субстанции, празни опаковки и метали да останат в предписание на лицето, осъществяващо утилизацията.
Като страна по Конвенцията, България има обвързване за унищожи или да обезпечи унищожаването на всичките си касетъчни муниции не по-късно от 1 ноември 2019 година В момента е в ход подобен план, който се извършва посредством Агенцията за поддръжка на НАТО. Нормативно регламентираното условие за връщане на територията на България на празната опаковка и отпадъчните взривни субстанции и метали, получени вследствие на утилизацията, може да попречва осъществяването на плана и да сътвори опасности при превозването и съхранението им.

Засилва се контролът върху фуражите

Правителството утвърди и предлага на Народното събрание да одобри промени в Закона за фуражите. С тях се ускорява контролът върху фуражите, с които се изхранват животните, което ще увеличи сигурността по хранителната верига. Разписват се ясни правила и критерии при търговия с фуражи, предлагани посредством интернет.
Промените плануват обилни санкции, които стигат до 30 000 лева при нарушаване на възбраната по правилник (ЕО) № 999/2001 за изхранване на животни със странични скотски артикули. Целта е да се реализира предварителна защита, надзор и очистване на някои съществени болести при животните, като трансмисивните спонгиформни енцефалопатии (т. нар. луда крава).
Измененията в Закона за фуражите обезпечават и използването на европейското законодателство при потреблението на способи за детоксикация на нечисти фуражи, както и за образованието на работещите в бранша.

Преводи на документи от чужбина ще се заверяват от нотариуси в България

Заверката на подписа на преводач на документи от чужбина ще се прави от всички български нотариуси по места, а не както до момента – от централното ръководство на Министерството на външните работи (МВнР) в София. Това плануват признати от Министерския съвет промени в Правилника за легализациите, заверките и преводите на документи и други бумаги.
С измененията отпада нуждата преводачите или жителите да пътуват до столицата само за да заверят превод на избран документ, предопределен за прилагане в страната. За услугата досега Министерство на външните работи събираше такса от 15 лева, а при нотариусите същото ще коства 6 лв..
За да бъде обезпечена правната сигурност, преводачът ще се легитимира пред нотариуса с публикуван от Министерство на външните работи документ, удостоверяващ, че е вписан в листата на физически лица, извършващи преводи на документи и други бумаги. До момента преводите на документи, предопределени за прилагане в страната, трябваше да бъдат заверени от Служба „ Заверки и легализации “ към дирекция „ Консулски връзки “ в Министерство на външните работи. Това изискваше отделянето на сериозен времеви и финансов запас.
Услугата ще продължи да се прави както и до момента – и от Министерство на външните работи, в случай че такава легализация се изисква или се приема от страната, в която ще се употребява.
Мярката е следващата, подхваната от държавното управление за облекчение и ускорение на административното обслужване на жителите и бизнеса в страната.

Приет е нов Устройствен устав на Министерството на културата

Правителството одобри нов Устройствен устав на Министерството на културата. Целта на документа е да се реорганизира работата на администрацията по отношение на целите и дейностите на ведомството и да се увеличи нейната успеваемост.
Числеността на личния състав в организационните структури и административните звена на Министерството се резервира – 147 щата. Администрацията ще бъде проведена в девет дирекции и една основна дирекция. Създава се дирекция „ Международно съдействие, европейски стратегии и районни действия “, която ще сплоти две досегашни дирекции.
Функциите на останалите дирекции се допълват и уточняват за дейно осъществяване на пълномощията и отговорностите, предоставени на министъра на културата със законовата уредба в региона на опазването на културното завещание, на авторските права и така нататък

Петя Александрова е назначена за изпълнителен шеф на Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор

Правителството дефинира Петя Александрова за изпълнителен шеф на Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор. Тя поема поста от Митко Симеонов, който беше определен за член на Надзорния съвет на Българска банка за развиване.
Петя Александрова е дълготраен чиновник на АПСК. Завършила е право в СУ „ Св. Климент Охридски “. Към момента e шеф на дирекция „ Правна “ в Агенцията.

Договаряме съдействие с Кипър в региона на комерсиалното мореплаване и на образованието

Правителството даде единодушието си за подписването на Меморандум за съгласие сред българската Изпълнителна организация „ Морска администрация “ и Департамента за комерсиално мореплаване на Министерството на превоза, известията и благоустройството на Кипър.
С подписването на документа морските администрации на двете страни поемат ангажимент за продан на информация, познания, специалисти и опит в региона на образованието и образованието на морски лица, битката против подправените документи, свързани с Конвенцията STCW, осъществяването на отговорностите на страната на знамето, морската сигурност, опазването на околната среда, контрола на страната на пристанището и законодателството в региона на морското дело.
Одобрен беше и план на междуправителствена стратегия за съдействието на България и Кипър в региона на образованието, науката, културата, младежта и спорта. Тя е със период на деяние 2018-2021 година
Програмата планува продан на експерти и възпитаници от двете страни, поощряване на взаимното присъединяване в конференции и семинари на просветителна тема, съдействие в региона на обективното показване на историята, географията и културата на другата страна в учебниците за началните и междинните учебни заведения, в сходство с духа и задачите на ЮНЕСКО и Съвета на Европа. Друг акцент е насърчаването на съдействието сред спортните федерации, организации и институции в региона на физическото образование и спорта в двете страни.

Одобрен е план на Спогодба сред България и Саудитска Арабия за отбягване на двойното данъчно облагане

Правителството утвърди план на Спогодба сред Република България и Кралство Саудитска Арабия за отбягване на двойното данъчно облагане във връзка с налозите върху приходите и за попречване на отклонението от данъчно облагане. Документът ще бъде подписан при изискване за следваща ратификация.
Към сегашния миг икономическите връзки сред двете страни са едва развити, като комерсиалният продан е прекомерно стеснен и не дава отговор на действителните им благоприятни условия и ползи. Сключването на данъчна конвенция ще сътвори правна база за активизиране и стимулиране на капиталовия климат, ще способства за реализирането на действителни и облекчени от данъчна позиция благоприятни условия за сдруженията да реализират стопанска активност в другата страна в разнообразни стопански браншове. Спогодбата ще разреши и на физическите лица да работят под разнообразни правни форми на активност – извънтрудови или трудови правни отношения, и ще докара до облекчаването на данъчната тежест, понасяна от данъкоплатците.
Разрешенията, възприети в плана на Спогодбата, са съобразени с настоящото българско данъчно законодателство и със актуалните правила на интернационалното данъчно облагане, отразени в настоящия модел на данъчна конвенция на Организацията за икономическо съдействие и развиване.

Предоставят се близо 47 млн. лева за възстановяване на общинска инфраструктура

Правителството утвърди спомагателни прехвърляния за 2017 година по бюджетите на редица общини в общ размер на 46,8 млн. лв.. Средствата ще се употребяват предпочитано за ремонт на общинска улична мрежа на територията на разнообразни обитаеми места и за осъществяване на инфраструктурни планове в поддръжка на общинската обществена и жилищна среда.
С постановлението се дават в допълнение 100 хиляди лева по бюджета на Комисията за лишаване на нелегално добито имущество и 60 хиляди лева по бюджета на Националната работа за защита.
Средствата се дават за сметка на планувани средства по централния бюджет за 2017 година и за сметка на преструктуриране на разноски и/или прехвърляния по централния бюджет.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР