Четири политически формации се очертават като сигурни и още три

...
Четири политически формации се очертават като сигурни и още три
Коментари Харесай

АФИС: 4 сигурни партии, три са на ръба за следващия парламент

Четири политически обединения се обрисуват като сигурни и още три като евентуално вероятни участници в идващия парламент. Това сочи изследване на "АФИС ", осъществено в интервала 12-17 февруари 2021 година измежду 1000 пълнолетни български жители.
От организацията регистрират, че коалиция "ГЕРБ-СДС " към този момент резервира лидерската си позиция, следвана на относително близка отдалеченост от Българска социалистическа партия.
Напрегната до последния миг може да се окаже и борбата за третото място сред партията на Слави Трифонов "Има подобен народ " и "ДПС ", които също сигурно ще образуват свои парламентарни групи, сочат от "АФИС ".
Шансове да влязат в Народното събрание имат още две обединения - "Демократична България " и "Изправи се! Мутри вън! ", както и Вътрешна македонска революционна организация.
Според "АФИС " данните демонстрират, че който и да е спечелилият на идния избор, триумфът му ще бъде реализиран по извънредно неоснователен метод, защото няма да разполага с задоволително огромна парламентарна група, с цел да може елементарно да се коалира с други политически сили, влезнали в Народното събрание.
От организацията са безапелационни, че съдружната формула на бъдещото ръководство на страната, в случай че такава бъде контрактувана, е неизбежна.
Освен това те показват, че за първи път измежду евентуалните парламентарни призьори са и две нови обединения, които на изборите през апирл ще създадат своя политически дебют.
Очертава се необятна фрагментация на вота, поради което е допустимо доста от гласоподавателите да останат непредставени в идващия парламент.
Освен, че е нетипично висок делът на по този начин наречените "Други партии ", които ще привлекат гласове, само че ще останат отвън Народното събрание, не са малко и обединенията, които ще останат под 4-процентовия предел, само че ще прескочат "заветния " един % от гласовете, означават от "АФИС ".
Те показват, че над 1% получава и "Българско лято " - партия, която освен не е записана за присъединяване в идните избори, само че и въобще не е подавала заявление за регистрация.
Според организацията това значи, че антиправителствените настройки, зародили се през предишното лято, не намират съсредоточен израз и се разпръскват в разнообразни направления. По този метод многочислените поръчки за борба против статуквото не са уплътнени с действителни шансове да донесат мечтаната смяна от множеството българи.
От "АФИС " не чакат обичайната, а още повече по-малко висока изборна интензивност на изборите. Причината за това е пандемията от ковид.
Ако електоралните настройки до идния избор се запазят на настоящето равнище, изборната интензивност ще е към 3,1-3,2 млн. души. При изискване обаче, че епидемиологичната конюнктура се усложни с наближаването на изборната дата, тази интензивност може да спадне до 2,6-2,7 млн. души. Това значи, че от значително значение за триумфа или неуспеха на участващите в изборите политически обединения е степента на готовност на техните ядра.
Челната тройка на класацията се заема от обединения, които към този миг са постигнали относително добра готовност на твърдите си ядра.
Относно останалите евентуални кандидати за мандати в бъдещия парламент съгласно организацията е допустимо изборният резултат да промени местата им в сегашната ранглиста. Вътрешна македонска революционна организация се радвали на свръхмобилизирана поддръжка. За "Демократична България " и "Изправи се! Мутри вън! " щял да е от значително значение методът, по който ще проведат предизборната си акция.
"Очертават се парламентарни избори, които ще се проведат в непозната конюнктура и с неразбираемо продължение след изборите. Към този миг не трябва да се изключват и догатките за неустойчив парламент, над който още от първия ден на мандата ще надвисне призракът на предварителните избори ", показват от "АФИС ".
Според тях при сходна догадка даже е допустимо идващите парламентарни избори да съвпаднат с плануваните в края на годината президентски избори. В този случай изборите ще бъдат готови от държавно управление, назначено от един от кандидатите за поста на държавен глава.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР