Четири патрулни кораба на Китай навлязоха в териториалните води на

...
Четири патрулни кораба на Китай навлязоха в териториалните води на
Коментари Харесай

Китайски патрулни кораби навлязоха във водите на Япония

Четири патрулни кораба на Китай навлязоха в териториалните води на Япония покрай островите Сенкаку - противоречива територия в Източнокитайско море, оповестява " Спутник ".

По информация на японската брегова защита корабите са навлезли в японски води към 10.10 часа локално време, а 20 минути по-късно са се намирали единствено на към 20 км североизточно от единият от островите - Йотсури.

Бреговата защита е предизвестила плавателните съдове да изоставен неотложно териториалните води на Япония.

Това е първото нахлуване на китайски патрулни кораби във водите наоколо до островите Сенкаку от края на август насам.

Японското държавно управление е образувало работна група, която да събере информация за случая и да следи обстановката.

От 70-те години Токио и Пекин си оспорват островите в Източнокитайско море, които в Япония се назовават Сенкаку, а в Китай - Дяою.

Япония твърди, че петте острова са част от територията й от 1985 година, а по-рано не са принадлежали на никого. От своя страна Пекин отвръща, че на японските карти от 1783 и 1785 година архипелагът е обозначен като китайска територия и е бил част от Китайската империя отпреди 600 години.

След Втората международна война противоречивите острови остават под контрола на Съединените щати, които го трансферират на Япония през 1972 година

Според Токио претенциите на Китай към територията се дължат на откритите там обилни ресурси от въглеводород през 1970 година

Към островите искания има и Тайван. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР