Четири пъти се е увеличил броят на издадените заповед за

...
Четири пъти се е увеличил броят на издадените заповед за
Коментари Харесай

Заповедите за защита от домашно насилие са се увеличили четири пъти

Четири пъти се е нараснал броят на издадените заповед за отбрана от домашно принуждение. Това сочи статистиката на Министерство на вътрешните работи, представен от Българския хелзинкски комитет (БХК) във вторник. В това число влизат заповедите за незабавна отбрана, издавани в границите на дело за домашно принуждение. Целта им е жертвата да получило защита още преди наказателното дело за домашно принуждение да е завършило с влезнала в действие присъда.

През 2017 година заповедите за незбавна отбрана са били 575, демонстрира статистиката. Година по-късно броят им се усилва гладко до 601. На този декор през 2019 година съдилищата са издали общо 2338 такива заповеди. Това не значи, че са гледани повече такива каузи. Статистиката сочи, че нарастването на този вид процеси е с 21%.

Повишени публични упования

" Едно от вероятните пояснения за растежа на издадените заповеди би могло да бъде смяна в метода на преценка на съда за това по кое време са налице данни, че здравето или животът на потърпевшите са сложени в заплаха ", се споделя в разбора на БХК.

Организацията добавя, че значение имат и нарасналите публични упования към управляващите да реализират по-ефективна предварителна защита и отбрана от домашно принуждение, изключително след отхвърли на ръководещите да ратифицират Истанбулската спогодба.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР