Четири пъти е скочил броят на издадените заповеди за незабавна

...
Четири пъти е скочил броят на издадените заповеди за незабавна
Коментари Харесай

Четворно увеличение на защитата от домашно насилие

Четири пъти е скочил броят на издадените заповеди за незабавна отбрана от домашно принуждение през 2019 година спрямо 2018 година, съгласно данни на Министерство на вътрешните работи, предоставени по питане на Български хелзинкски комитет(БХК).

Заповедите за незабавна отбрана се издават от съда, разглеждащ делото за домашно принуждение, за периода на правосъдното произвеждане, когато има данни, че здравето или животът на потърпевшите са в директна, непосредствена или следваща заплаха. 

През 2017 година заповедите за незабавна отбрана са били 575, през 2018 година - 601, а  през 2019 година броят им нараства до 2338.

Това демонстрира систематизираната информация след обзор на налични данни за всички 28 регионални дирекции на Министерство на вътрешните работи в страната. Данните са въз основа на решения на съответния съд в районното ръководство по непрекъснат адрес на причинителя на домашно принуждение. 

Според специалистите на БХК от стратегия “Мониторинг и проучвания ”, едно от вероятните пояснения за растежа на издадените заповеди би могло да бъде смяна в метода на преценка на съда за това по кое време са налице данни, че здравето или животът на потърпевшите са сложени в заплаха.

Не без значение са и нарасналите публични упования към правораздавателните органи да реализират по-ефективна предварителна защита и отбрана от домашно принуждение, изключително след отхвърли на държавното управление през 2018 година да ратифицира Истанбулската спогодба.  Проблемът с домашното принуждение е съзнателен от 79% от българското общество .

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР