Четири партии се очертават със сигурно представителство в следващия Европарламент

...
Четири партии се очертават със сигурно представителство в следващия Европарламент
Коментари Харесай

Четири партии със сигурност влизат в Европарламента

Четири партии се обрисуват със несъмнено посланичество в идващия Европарламент - ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Вътрешна македонска революционна организация. Това демонстрират данни от изследване на "Барометър България ", направено сред 10 и 15 май измежду 843 души посредством телефонно изявление и със лично финансиране. Според данните има избран дял от колебаещи се гласоподаватели, които биха могли да повлияят на крайните резултати в изборния ден.

На въпрос "Ще гласувате ли на изборите за Европарламент на 26 май " 33,8 на 100 декларират, че сигурно ще гласоподават, 36,5 % се двоумят, а 29,7 на 100 изрично няма да гласоподават.

Изборите в края на май по всяка възможност няма да трансформират наклонността за ниска изборна интензивност на вота за Европейски парламент. Но делът на колебаещите се дали да го създадат е релативно висок - 36,5 на 100, като решението им има капацитет да повлияе на резултатите в интерес на една или друга политическа мощ, разясняват социолозите.

Отговорите на интервюираните, твърдо декларирали, че ще гласоподават, на директния въпрос за кого възнамеряват да гласоподават в края на май демонстрира, че, след значимия отлив от утвърждение последните седмици ГЕРБ още веднъж отбелязва лека преднина пред Българска социалистическа партия - поддръжката от 31,9 на 100 е генерирана значително от твърдите последователи на партията, които затвърждават позицията си с приближаване на изборния ден и като отговор на отрицателната акция, означават от "Барометър България ".

Българска социалистическа партия, с 31,2 на 100 декларирали предпочитание да гласоподават за листата, не съумява да притегли спомагателна поддръжка отвън обичайния си електорат, тъй като всеобщата част от гласоподавателите не я разпознават като мечтана опция и почти изравнените позиции с ГЕРБ напоследък могат да изиграят неприятна смешка на столетницата, като стимулират избор против нея и за съперниците, считат анализаторите.

Според данните се следи отчетливо утвърждение за Вътрешна македонска революционна организация с лидер на листата Ангел Джамбазки - 7 % все още декларират твърдо желание да гласоподават за тях. След решението на партиите от патриотичната коалиция за независимо явяване на евроизборите Вътрешна македонска революционна организация съумяват да привлекат вота на по-голямата част от гласоподавателите им, като печелят утвърждение и отвън обичайния им електорат, с огромен капацитет да привлекат от гласовете на към момента колебаещите се, разясняват от "Барометър България ".

Движение за права и свободи също ще имат представители в идващия европейски парламент с 8,8 на 100 поддръжка. Социолозите прецизират, че би трябвало да се има поради че резултатът им на изборите е мъчно прогнозируем с акуратност заради спецификата на обичайния им електорат и вътрешните процеси, протичащи в придвижването.

Останалите обединения все още остават под прага за лъчение на представител в Европейския парламент, като се следи важен дял гласоподаватели, които към момента се двоумят дали да отидат до урните и за кого да дадат вота си, в случай че го сторят.

На респондентите, дали отговор с "колебая се " на въпроса дали ще гласоподават на евроизборите, е заложен спомагателен въпрос - в случай че въпреки всичко отидат до урните, за кого са по-скоро склонни да гласоподават. ГЕРБ биха могли да активизират 14,3 на 100 от колебаещите се гласоподаватели и да подобрят резултата си. Вътрешна македонска революционна организация има капацитет да притегли в допълнение 21, 4 на 100 от тези, които към момента не са взели решение. В случая значение има фактът, че Ангел Джамбазки, като лидер на листа, печели утвърждение и притегля гласове и отвън тясно партийния им електорат, както и че след решението на партиите от Оперативна програма да се явят независимо на избори част от симпатизиращите на обединението като единна групировка могат да насочат гласовете си към Вътрешна македонска революционна организация, разясняват социолозите.

Българска социалистическа партия доста мъчно, най-малко на този стадий и за тези избори, ще разширят доста поддръжката си отвън обичайните си гласоподаватели, само че въпреки всичко биха могли да привлекат вота на част от колебаещите се с леви убеждения - 8 на 100 от колебаещите се, в конкуренция с "Коалиция за България " (АБВ). Има и забележителен дял колебаещи се, които не изявяват податливост да гласоподават за съответна листа все още, само че въпреки всичко има възможност да отидат до урните, като вотът им ще бъде решен в последния миг - това са 36,4 на 100 от колебаещите се, сочат данните.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР