Четири отбора във Формула 1 може да изчезнат заради коронавируса

...
Четири отбора във Формула 1 може да изчезнат заради коронавируса
Коментари Харесай

Формула 1 може да загуби четири отбора заради коронавируса

Четири тима във Формула 1 може да изчезнат поради ковид. Това е мнението на шефа на " Макларън " Зак Браун. Пандемията докара до отсрочване на 6 надпревари, а още две - в Австралия и Монако, бяха анулирани. Така общо 8 от 22 старта в календара може и да не се състоят. Все още не се знае по кое време ще стартира сезонът и дали въобще ще може да се проведат задоволително надпревари, с цел да бъде избран международен първенец. Според Браун Формула 1 би трябвало да реагира нападателно, с цел да се избави.

" Мога ли да видя - поради протичащото се в света и в случай че не посрещнем доста нападателно тази ситуация - два отбора да изчезнат? Да. Всъщност, виждам четири тима да изчезнат, в случай че не се реагира по верен метод. И съдейки по това какъв брой доста време лишава да се събере тим за Формула 1, както и взимайки поради икономическата и здравната рецесия, в която се намираме, да мислим, че ще има хора, които са подготвени да заемат местата на тимове, които имат историческо значение... Не мисля, че времето може да е по-лошо за нещо такова. Така че считам, че Формула 1 е в доста деликатна обстановка сега ", съобщи Браун пред " Би Би Си ".

Според шефа на " Макларън " плануваният таван на бюджетите за идващия сезон - 175 млн. $, би трябвало да бъде понижен доста, а в противоположен случай спортът " рискува евентуална злополука ". Формула 1 и тимовете към този момент одобриха редица ограничения, с цел да понижат разноските. Една от тях е отлагането на плануваните фрапантни промени в разпоредбите от 2021 за 2022, а тимовете ще могат да употребяват сегашните си болиди и през идващия сезон. Според Браун отборите към този момент са се разбрали да понижат тавана на бюджетите за следващата година на 150 млн., само че той счита, че това не е задоволително.

" Всички са съгласни на 150 млн, само че огромна част от отборите, в това число и един от огромните тимове, желае да свалим сумата доста ", сподели Браун. Той не назова имена, само че съгласно " Би Би Си " упоменатият " огромен тим " е първенецът " Мерцедес ", до момента в който " Ферари " и " Ред Бул " за момента са срещу. Браун желае таванът да е 100 млн., само че е подготвен на компромис за 125 млн. 

Вече три отбора понижиха заплатите на водачите си и освободиха част от чиновниците си, до момента в който трае рецесията. " Макларън " бе първият тим, който предприе сходни ограничения, като още предходната седмица намали заплатите на водачите Ландо Норис и Карлос Сайнц. Браун съобщи, че е решението да освободи краткотрайно част от чиновниците е било " най-трудното в кариерата му ", само че не е имал различен избор. 

" Ние сме тим в добра финансова обстановка, само че всеки има предел. Не е загадка, че сега губим доста пари, тъй че да позволим загубите да порастват още повече не е алтернатива. Нямам неограничена чекова брошура, тъй че това е виновното деяние и почтено казано съм отчаян, само че не съм сюрпризиран, че повече тимове не направиха сходно нещо. Знам, че някои са го създали, само че други не са. Мисля, че има същинска заплаха във Формула 1, че ние като промишленост ще си сложим главата в пясъка за някои тематики, а в този момент не е времето да си завираш главата в пясъка ", добави Браун.

Днес други два отбора - " Рейсинг Пойнт " и " Уилямс ", също оповестиха, че освобождават краткотрайно част от личния състав и ще понижат заплатите на водачите си поради рецесията. От " Уилямс " обявиха, че част от чиновниците ще бъдат освободени наложително до края на май като " част от ограниченията за понижаване на разноските ". Пилотите Джордж Ръсел и Никола Латифи, както и шефовете на отбора, ще понижат възнагражденията си с 20% от 1 април. 

" Тези решения не бяха взети елементарно, само че нашата цел е да предпазим работата на чиновниците и да създадем по този начин, че всички да се върнат, когато обстановката го разрешава ", споделят още от отбора. 

От " Рейсинг Пойнт " оповестяват, че са освободили част от персоната, а водачите Серхио Перес и Ланс Строл, наследник на притежателя на отбора Лорънс Строл, са " понижили непринудено заплатите си ". 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР