Четири от всеки пет деца на възраст между 11 и

...
Четири от всеки пет деца на възраст между 11 и
Коментари Харесай

Епидемията „бездействие“ сред децата

Четири от всеки пет деца на възраст сред 11 и 17 години не спортуват задоволително, сочи разбор на Световната здравна организация. Проблемът съществено визира всичките 146 страни, включени в изследването, написа BBC.

Изследователите са открили, че казусът със заседналия метод на живот измежду младите генерации е повсеместен и не зависи от стопанската система на страните. Най-активни физически са децата в Бангладеш (34%), а България се подрежда в топ 5, с към 30% интензивност измежду момчетата. Най-уседнали са децата във Филипините (93%) и Южна Корея (97%). В световен проект момчетата спортуват повече, в сравнение с девойките, като само в Тонга, Самоа, Афганистан и Замбия се следи противоположна наклонност. Драстична разлика има в броя спортуващи в Съединени американски щати и Ирландия – и в двете страни 64% от момчетата са неактивни, до момента в който девойките доближават 81%.

Какви са аргументите за тази „ зараза “? 

При някои култури от девойките не се чака да са доста дейни, а методът, по който се промотира спортуването, е ориентиран и се харесва повече на момчетата. 

Според Лиан Райли, един от създателите на изследването, измежду аргументите за слабата физическа интензивност е, че младежите са насърчавани повече да се приготвят за учебно заведение и да стартират кариерното си развиване.

Доктор Марк Трембли от изследователския институт към детската болница в Източен Онтарио е на мнение, че софтуерната гражданска война трансформира метода на живот на хората като цяло, в това число и физическата активност, която правят. „ Хората спят по-малко, седят повече, разхождат се все по-рядко, карат всекидневно и правят по-малко физическа активност “, споделя той.

Какво значи да си здрав?

За признаци на положително здраве се считат естествената функционалност на сърцето и белите дробове, постоянните мускули и кости, менталната укрепналост, както и килограми, съответстващи на нормите за дадената възраст.

Спортът понижава риска от доста болести, в това число сърдечен удар и диабет, а неналичието му пречи на мозъчното развиване и обществените умения, предизвестяват още от СЗО.

​​ Колко би трябвало да се спортува?

Препоръчителната физическа интензивност за всяко дете в границите на деня е към 60 минути, а такава е всяка, която форсира пулса и дишането – тичане, каране на велосипед, плуване, гимнастика и други Всяка седмица възрастните би трябвало да си отделят най-малко 150 минути за аеробна активност, а всички над 65 години би трябвало да вършат и силови извършения минимум два пъти.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР