Четири от пет топлоелектрически централи на въглища в Европейския съюз

...
Четири от пет топлоелектрически централи на въглища в Европейския съюз
Коментари Харесай

Близо 80 на сто от ТЕЦ-овете на въглища в ЕС работят на загуба, сочи проучване

Четири от пет топлоелектрически централи на въглища в Европейския съюз са непечеливши и могат да претърпят загуби от близо 6,6 милиарда евро тази година. Това се споделя в отчет на мозъчния концерн Carbon Tracker Initiative, представен от Българска телеграфна агенция.

Според него по-малките разноски за възобновима сила и по-ниските цени на природния газ вършат тези източници на сила все по-конкурентни на въглищата. По-скъпи технологии би трябвало да бъдат въведени в доста от съществуващите ТЕЦ-ове, с цел да могат да изпълнят по-стриктните стандарти на Европейски Съюз за качество на въздуха от 2021 година Повишаващите се цени на лицензите за въглища също могат да покачат цените.

В Европейски Съюз 79 % от ТЕЦ-овете на въглища работят на загуба.

Германската енергийна компания Ер Ве Е (RWE) ще понесе най-голямата си загуба тази година. Тя ще е в размер на 975 милиона евро, което е 6 % от пазарната й капитализация, се споделя в отчета. Енергийният промишлен холдинг (EPH), имащ активи основно в Германия и Чехия, може да загуби 613 милиона евро, а Държавната енергийна корпорация в Гърция - 596 милиона. Електроцентралите на въглища, които ще продължат да носят облаги, са тези в Полша, получаващи огромни дотации, някои ефикасни централи в Германия, както и някои в Холандия, Италия, Чехия и Словения, продаващи електрическа енергия на високи цени на едро.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР