Четири от 12-те момчета, заклещени в наводнена пещера в Северен

...
Четири от 12-те момчета, заклещени в наводнена пещера в Северен
Коментари Харесай

Илън Мъск усилено работи, за да помогне на хванатите в капан деца в Тайланд

Четири от 12-те момчета, заклещени в наводнена пещера в Северен Тайланд в продължение на повече от две седмици бяха избавени в неделя, 8 юли. Първоначално имаше информация за шест избавени деца, само че тя се оказа неточна.
Спасените оцеляха при прекосяването през подлия лабиринт от наводнени и извънредно тесни тунели и дадоха вяра на останалите деца, че скоро ще могат още веднъж да зърнат дневната светлина, показва БГНЕС.
Четирите деца се демонстрираха на изхода на пещерата Там Лод по здрач, откакто водолази ги поведоха по пътя към спасението с дължина от над четири километра, по-голямата част, на който се състои от наводнени и едвам проходими тунели.
Дългоочакваното и считано от мнозина за невероятно избавление провокира същински гърмеж от аплодисменти в обществените мрежи по целия свят, само че най-много в самия Тайланд, който смълчан следи развиването на драмата. Четиримата бяха откарани неотложно в болница за проучвания и лекуване, макар че изглеждаха в приемливо физическо положение.
" Спасителните екипи и тимът на Глиганите са тези, който би трябвало да получат купата от Световното състезание ", гласи пост в обществените мрежи, който има поради наименованието на детския футболен тим, чиито играчи и треньор се надяват през днешния ден най-сетне да намерят противоположния път към дома.
Въпреки сполучливо извършената интервенция обаче спасението на останалите в пещерата надалеч не е обезпечено. Дейностите бяха прекъснати за през нощта и ще бъдат възобновени в понеделник заран, с цел да имат опция водолазите да отпочинат и да приготвят нужното съоръжение.
Помощ от Съединени американски щати
Технологичният бизнесмен Илън Мъск разгласява в обществените мрежи видеоклип от тестванията на мини подводница, която да помогне за спасяването на хванатите в капан деца. Подводницата е съединена от същите материали, от които е издигната и ракетата Falcon 9 на компанията SpaceX. Размерът на апарата разрешава прекосяването през тесните проходи на наводнената пещера, а тежестта и разрешава да бъде пренасяна от двама водолази.

Billionaire tech entrepreneur Elon Musk hopes this escape pod could be used to help rescue the boys stuck in a cave in Thailand. He says the pod — or " kid-size submarine " — is en route to Thailand. https://t.co/6ELSajdLjZ pic.twitter.com/7Nz8i81LW3
— CNN International (@cnni) 9 юли 2018 година
Предистория
Групата от 12 момчета на възраст сред 11 и 16 години и техният 25-годишен треньор по футбол влязоха прекомерно във вътрешността в пещерата Там Лод, Северен Тайланд, на 23 юни, директно след следващата подготовка. Пещерата, през която минава подземна река, се намира в планински регион на страната и е известна туристическа дестинация. Проливните дъждове обаче доведоха до повишение равнището на реката и заклещиха групата в една от пещерните зали.
Цели девет дни след спускането им в пещерата, децата и техният треньор бяха открити мръсни и изгладнели от английски водолаз. Първоначалната еуфория от откриването на невръстните футболисти обаче бързо бе сменена от нови опасения, защото спасителите не съумяха да измислят метод за бързото им изплъзване, а водата в пещерата продължаваше да се повишава с бързи темпове.
Смъртта в петък, 6 юли, на един от спасителите в допълнение ускори страховете за живота и здравето на групата. Бившият водолаз от военноморските сили на Тайланд почина в наводнените криволичещи тунели, откакто кислородът му се изчерпа. Инцидентът ясно сподели, че заплахата от едно преждевременно пътешестване към изхода е напълно действителна, като даже опитните гмуркачи не са в сигурност.
Елитни водолази от целия свят и тайландските военни се видяха принудени да избързат и в неделя сутринта да подхващат комплицирана интервенция по спасяването на заклещените в пещерата деца. Спасителите бяха притиснати от прогнозите за нови дъждове, които заплашват да наводнят дребното останали над повърхността на водата зали в пещерата и по този начин да обрекат задачата на неуспех.
Спелеолози и експерти по пещерно избавяне от целия свят са на мнение, че начинанието е на границата на вероятното. " Става въпрос за извънредно рискована интервенция ", твърди Бил Уайтхаус, вицепрезидент на Британския съвет по пещерно избавяне. Според него основните проблеми пред водолазите са " неприятната видимост във водата, както и кривите и тесни коридори ".
Ръководителят на избавителната интервенция Наронгсак сподели, че всяко едно от децата ще бъде ескортираното от по двама водолази. По време на предходните гмуркания сполучливо са сложени въжета, които да оказват помощ на младежите да следват пътя към изхода даже при цялостна мрачевина и нулева видимост.
Властите в Тайланд, където след преврата от 2014 година ръководят военните, сформираха голям брой разновидности за избавяне на заклещените в пещерата момчета и треньора им.
Един от първите избавителни проекти предвиждаше те да останат подземен за няколко месеца, до момента в който отмине дъждовния сезон и равнището на водата се намали по натурален метод. Тази концепция обаче беше отхвърлена заради опасения от привършване на кислорода и вероятността водите да наводнят и залата, в която са намерили краткотрайно леговище тринадесетимата пандизчии на пещерата Там Лод.
Спасителите направиха повече от 100 сондажа в скалите в опит да намерят метод да пробият различен излаз към повърхността и по този метод да избегнат извънредно рисковото за неподготвените деца гмуркане по противоположния път, който се намира съвсем напълно под вода. Екипите съумяха да конфигурират въздухопровод, дълъг над километър, с чиято помощ да възстановят равнището на О2 в пещерата, което стартира да спада до тревожни стойности поради огромния брой водолази и медици, съумели да се открият в една от подземните зали.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР