Четири осъдителни и една оправдателна присъда постанови Бургаският окръжен съд

...
Четири осъдителни и една оправдателна присъда постанови Бургаският окръжен съд
Коментари Харесай

9 г. по-късно: нови присъди за убийството на бургаски бизнесмен

Четири неоправдателни и една оправдателна присъда постанови Бургаският областен съд по делото за убийството на предприемача Стоян Стоянов, познато като „ Гранити “.

Стоянов, притежател на една от огромните компании за строителни материали, е похитен наоколо до дома си в морския град на 6 март 2008 година Година и половина по-късно, останките от натрупа му са открити наоколо до Дюлинския проход.

За отвличането и убийството на предприемача са задържани четирима души и бяха повдигнати обвинявания на петима – всичките – от Варна. Според прокуратурата, един от основните поръчители на закононарушението е Станислав Михайлов, някогашен шеф на Агенцията по държавни вземания. Негов съизвършител, още веднъж съгласно държавното обвиняване, е Галин Костов – арбитър – реализатор. Причината за закононарушението е парцел, който убитият е трябвало да закупи на неведнъж повишена цена. Станислав Михайлов изчезва и до ден сегашен е в неопределеност, беше наказан задочно. Задържани бяха още трима души – Нено Стоянов, Стоян Петров и Стоян Колев.

През годините делото няколко пъти бе връщано на прокуратурата, а двама обвинители си направиха отказ. През 2014 година, Бургаският областен съд го приключи с оправдателни присъди за Галин Костов, Станислав Михайлов и Нено Стоянов и неоправдателни за другите двама. Още тогава, държавното обвиняване сигнализира, че се основава юридически казус – има физически причинители, само че няма поръчители, което значи, че няма и претекст. Делото беше върнато от Апелативния съд за ново разглеждане.

Окръжният съд през днешния ден оправда изцяло по всички обвинявания Галин Костов. Станислав Михайлов получи задочно 20 година затвор. Той продължава да е в неопределеност за страната. 20 години ще лежи Стоян Петров (сочен за физическия убиец), а съучастникът му Стоян Колев – 18. 17 години получи Нено Стоянов, за подбуждане и помагачество на закононарушението.

От прокуратурата обявиха, че първо ще се срещнат с претекстовете на магистратите, след което ще преценяват дали ще стачкуват оправдателната присъда на Галин Костов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР