Четири области се борят за титлата на Пловдив икономически тигър.

...
Четири области се борят за титлата на Пловдив икономически тигър.
Коментари Харесай

Пловдив пръв по ръст на икономиката, пети - по...

Четири области се борят за купата на Пловдив стопански тигър. По брутна добавена стойност на човек от популацията се нареждаме на пето място след Стара Загора, София област, Враца и Габрово. Това сочи разбор на Петър Ганев от Института по пазарна стопанска система. Изводът е на база последните данни на Националния статистически институт за районния БВП
/БВП/ за 2017 година Така е завършен профилът на всяка една област по стопански браншове. Както „ Марица “ скоро писа, Враца твърдо стои преди нас и по заплати. За съпоставяне през 2016 година Пловдив бележи 10-процентен растеж на Брутният вътрешен продукт на човек и 9-процентен растеж на заплатите. Освен това имаме и взрив на заетостта - тя е 70% от популацията на възраст сред 15 и 64 година Можем да се похвалим и с сполучливи предприятия в преработващата индустрия, електротехниката, строителството, превоза и логистиката, както и в аутсорсинга и ИТ бранша. В отрасловия профил множеството области са групирани в две категории - индустриални и на услугите.

Само Пловдив е обособен като независима единица

Липсата на област Пловдив в профилираните области се дължи на разнообразието на стопанската система в района, която комбинира мощна промишленост и услуги. Въпреки мощното наличие на вложители в Тракия икономическа зона по мярка на добавената стойност от промишлеността и услугите Пловдив се подрежда след цитираните области в двете категории - 5946 лева на човек в услугите и 4143 лева на човек в промишлеността, а съотношението услуги - промишленост в общата добавена стойност е надлежно 57% и 40%.

Като цяло в общата конструкция на стопанската система на страната 67% са услугите, 28% е промишлеността и едвам 5% е селското стопанство. Като индустриални области изпъкват Стара Загора, Софийска област, Враца и Габрово. Те са единствените, в които промишлеността е виновна за най-малко половината от брутната добавена стойност на цялата област - 66% в Стара Загора, 61% в Софийска област и по към 50% във Враца и Габрово. Силният промишлен профил на тези области се дължи на обстоятелството, че

в тях влизат значими индустриални предприятия.

Такива са огромните енергийни комплекси в Раднево и Гълъбово на територията на област Стара Загора, АЕЦ „ Козлодуй ” в област Враца, както и някои от огромните добивни предприятия от Средногорието като Челопеч и Пирдоп, коита са в Софийска област. Единствено в Габрово няма огромно енергийно или добивно дружество. За сметка на това в последните години градът се отличава с плевел напредък с помощта на повишаването на непознатите вложения в района, най-много в Севлиево и усвояването на европейски средства.

В региона на услугите влиятелните три места заемат София столица, Варна и Бургас.

По този индикатор София е с сензитивно най-висока добавена стойност в услугите - 22 575 лева на човек и 86% дял на услугите в добавената стойност на региона. След това е област Варна, където делът на услугите в добавената стойност е 69%, а добавената стойност на услугите е над 8320 лева на човек. В област Бургас делът на добавената стойност на услугите е 64%, само че добавената стойност на услугите е 6790 лева на човек. Икономиката на София и тази на областите Варна и Бургас обаче са доста разнообразни. В столичната стопанска система да вземем за пример над 10% от всички наети са в бранш ИКТ, т.е. във високотехнологичен бранш на услугите, който дърпа заплатите нагоре. В областите Варна и Бургас този бранш към момента не е на такова равнище - една 1-2% от наетите са в ИКТ бранша. В същото време туризмът във Варна и Бургас играе водеща роля - 14% от наетите в Бургас и 9% от наетите във Варна са в хотели и заведения за хранене, до момента в който в София те са едвам 4%.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР