Четири нови бързоходни моторни бойни лодки за близо 2 млн.

...
Четири нови бързоходни моторни бойни лодки за близо 2 млн.
Коментари Харесай

Българските ВМС се оборудваха с бързоходни бойни лодки за 2 млн. долара

Четири нови бързоходни моторни бойни лодки за близо 2 млн. $ са най-новото попълнение в състава на българските Военноморски сили. Плавателните съдове са подаяние от Съединени американски щати, а България е първата страна в Черноморския район, която получава такава военна техника, съобщи посланикът на Съединени американски щати у нас Ерик Рубин. Заедно с командира на Военноморски сили контраадмирал Митко Петев той участва на церемонията по зачисляване на лодките и връчване на документите на 18 военнослужещи, приключили курс за употребата им в Училището на специфичните сили на Съединени американски щати.

„ С новата облага и вертолетите „ Пантер “ военният ни флот към този момент има цялостен комплект за бърза реакция “, уточни контраадмирал Петев. Според него лодките могат да се употребяват при терористичен акт, при инспекция, конвой и задържане на кораби, за търсене и избавяне на море, за евакуация на потърпевши. С тях военните ще оказват помощ и на Министерство на вътрешните работи в битката с незаконната емиграция.

Бързоходните лодки развиват скорост до 40 възла, а радиусът им на деяние е над 100 морски благи. На борда има хидроакустична станция и камери за нощно и топлинно виждане, като съществува и алтернатива за монтаж на тежко автоматизирано оръжие. „ Дарението подкрепя както националната сигурност на България, по този начин и груповата, в границите на НАТО “, акцентира дипломат Рубин. Той заяви, че при започване на идната година Училището на специфичните сили на Съединени американски щати ще организира Черноморска самодейност за образование на офицери от страните-членки на НАТО, както и от Украйна.

„ Това е метод да се противостои на заканите в района. Работим доста тясно с българските Военноморски сили и се надяваме те да поемат инструкторска роля в това идно образование “, разясни посланикът на Съединени американски щати.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР