Четири месеца след въвеждането на данък върху бакшиша в Румъния

...
Четири месеца след въвеждането на данък върху бакшиша в Румъния
Коментари Харесай

В Румъния са доволни от въвеждането на данък върху бакшиша

Четири месеца след въвеждането на налог върху бакшиша в Румъния равносметката демонстрира, че от новата мярка са удовлетворени както работодателите, по този начин и служащите, а румънската страна чака мярката да донесе спомагателни 20 милиона евро в бюджета тази година.

Работодатели показват, че надницата на сервитьорите е повишена доста, в някои случаи с 15 %, оповестява Българска телеграфна агенция.

В закона обаче има и пропуски, така бакшишите, които се дават на ръка, няма по какъв начин да бъдат обложени, а надничарите не могат да се възползват от спомагателните средства, отбелязва Диджи 24.

От началото на тази година Румъния вкара налог върху бакшиша в размер на 10 %. Новото предписание задължава заведения за хранене и питейни заведения да включват спомагателен раздел в сметката, която се дава на клиента. Нивото на бакшиша може да бъде сред 0% и 15% от общата стойност на предоставените стоки/услуги. Клиентът може да избере размер на бакшиша в посочения диапазо от цената на потреблението.

Бакшишът, събран от клиентите, се отбелязва във фискалния бон, без значение от метода на събирането му, защото може да се заплати освен в брой, само че и по различен метод, да вземем за пример с банкова карта.

Икономическите оператори имат задължението да връчат на клиента сметка преди издаването на фискалния бон, в която има раздели, измежду които и подобен за избор от страна на клиента на предлагания размер на бакшиша, сред 0% и 15% от цената на потреблението. В друга колона от сметката клиентът може да вкара сумата, предлагана като бакшиш, в безспорна стойност, в случай че избере този метод за установяване на цената на бакшиша.

В последна сметка бакшишът ще бъде маркиран на фискалния бон като доставени стоки/извършени услуги и въведен в базата данни на касовия уред.

Според условията заведенията за хранене и питейните заведения би трябвало да открият вътрешно процедурата и метода за разпределение на чиновниците на сумите от събираните бакшиши. Законът дефинира бакшишите като " приходи от други източници ", разнообразни от заплатите и разноските на работодателя, и затова освободени от обществени и здравни вноски и Данък добавена стойност.

Йонела Йон, която работи като сервитьорка, съобщи пред Диджи 24, че нововъведението е удобно за работещите в сферата. По думите й тя печели с към 1000 леи (394 лева.) месечно повече.

" Влязохме и ние в нормалността ", добавя различен сервитьор - Андрей, който показва, че заплатата му съвсем се е удвоила.

Заместник-председателят на организацията на хотелиерите и ресторантьорите Йон Бириш сподели, че упованията на бранша са за нарастване на приходите от 30 %. Бириш показа, че е следил обстановката в два ресторанта от неговата група, като в единия приходите от бакшиш съставляват 60 % от чистите заплати, а в другия - надвишават размера на чистите заплати.

Облагането с налог на бакшиша би следвало да докара до повече пари в държавния бюджет, показва Диджи 24. Очакванията са за 20 милиона евро тази година, в случай че всички оператори от бранша ползват закона.

Мариан Моркоаса от Националната данъчна администрация уточни, че са били тествани стотици стопански оператори, а десетки са били санкционирани за нарушаване на законовите разпореждания.

Неспазването на закона се глоби с санкция от 4000 леи (1580 лева) и конфискация на сумите.

Въпреки че законът се очакваше от 7 години, притежателите на заведения за хранене споделят, че има потребност от още усъвършенствания в нормативния акт.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР