Четири кучета, обучени за асистенти на хора с диабет, днес

...
Четири кучета, обучени за асистенти на хора с диабет, днес
Коментари Харесай

За спокойствие при диабет – един нос и едно сърце на четири лапи

Четири кучета, подготвени за асистенти на хора с диабет, през днешния ден публично се дипломираха. Те получиха дипломи, аплодисменти и доста усмивки на церемонията на фондация " Очи на четири лапи ". Кучетата Пламък, Рем, Немо и Прея са първите дипломанти на випуск 2020 година и към този момент работят с пациенти с диабет.

Награда получи и още едно куче, което е " изгряваща звезда " в интервал на образование. Проектът е почнал преди две години. Неговата цел е да се обучат кучета от породата Лабрадор да разпознават началото на хипоглекимията при хора с диабет и по този метод да ги защищават от съществени животозастрашаващи болести.

Кръвната захар при хората с диабет варира в необятни граници и контролът й е доста значим. Кучетата-асистенти са спомагателна опция за ограничение на диапазона на равнищата, тъй като могат да разпознават миризмата при смяна в равнищата на кръвната захар на техния притежател и да алармират при хипоглекимични рецесии.

В тези случаи те реагират посредством бутане с нос, бутане с лапа или лай. Забелязано е, че кучетата улавят и алармират 10-15 минути преди електронните средства за премерване на кръвната захар. Това разрешава на пациента да вземе ограничения и да избегне съмнения на стойностите.

Председателят на Фондация " Очи на четири лапи " Албена Алексиева описа за образованието на кучетата: то продължава близо една година . Резултатът от това образование би трябвало да бъде - кучетата да алармират при започваща рецесия освен това във всяка обстановка, без значение дали са вкъщи, на нови места, в придвижване, в транспортно средство и през нощта. По този метод те могат да уведомят и детето, и неговите родители.
 Община Павликени взема решение казуса с бездомните кучета със заем
Община Павликени взема решение казуса с бездомните кучета със заем

Общината ще тегли заем от 414 хиляди лева

Детският диабетолог доцент Калинка Коприварова предизвести, че една от най-големите рискове за диабетиците е, когато захарта падне под нормата по време на сън. При дребните деца е от особена значимост рецесията да бъде предотвратена в точния момент, изясни доцент Коприварова.

Майка на дете с диабет, които имат такова подготвено куче е признателна за помощта му, тъй като то освен оказва помощ за следене на диабета, а изпълва дома им с наслада и позитивни страсти.

Явор Крумов, инструктор в учебните заведения за кучета-водачи и асистенти изясни за News.bg, че работи от 11 години във Фондацията , a мотивацията му е, че оказва помощ на хората. Той уточни, че подготвените кучета-асистенти са четири, а водачите - 12. Най-подходящите кучета-водачи за образование се оказват лабрадорите, макар че съвсем всяко куче има задоволително добър нос за разкриване и отчитане на диабета. Друго обаче е също по-важно - кучетата да имат мощното предпочитание да бъдат към притежателя си и да се движат непрестанно с него.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР